Originele bestemmingen voor een veranda

Hoewel een veranda razend populair blijft als extra zithoek, uitbreiding van de woonruimte of leefkeuken met zicht op de tuin, zijn er ook vaker verrassende invullingen. Een veranda is tegenwoordig zoveel meer dan enkel een verlengstuk van de woning. Het kan de plaats zijn waar je nippend van een glas wijn heerlijk staat de kokerellen en geniet van een fenomenaal uitzicht. Maar het kan ook de plaats zijn waar je van je passie je beroep maakt, bruisende bedrijfsvergaderingen organiseert of waar je helemaal tot rust komt in je privé-yogastudio. Wat je ook nodig hebt, verandabouwers toveren een fijn stukje vakmanschap tevoorschijn dat helemaal aansluit bij jouw noden of die van jouw familie.

Werk, dicht bij huis

Steeds meer Belgische werknemers ontdekken de voordelen van een thuiskantoor. Geen files, een betere work-life balance en dankzij een veranda met grote glaspartijen zonder twijfel ook een plaats voor meer focus en productiviteit. Een doordacht ontworpen veranda kan perfect dienen als kantoor of als consultatieruimte van zelfstandigen en vrije beroepen.

Alle functionaliteiten om klanten te ontvangen

Naast een prachtig zicht op de tuin biedt een veranda verschillende voordelen voor zelfstandigen of ondernemers. Een sfeervolle wachtzaal, een inspirerende vergaderruimte zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Creatieve beroepen genieten volop van een grote hoeveelheid natuurlijk daglicht. Voor typische kantoorjobs kan dit misschien hinderlijk zijn. Een degelijke zonwering voorkomt dat het zonlicht rechtstreeks op het computerscherm valt.

Wanneer een veranda dienst doet als kantoorruimte is het natuurlijk belangrijk dat de temperatuur in de veranda het hele jaar door aangenaam blijft. Daar zorgen dubbel of zelfs driedubbel glas voor. Vloerverwarming, airco, een houtkachel… maken een veranda een aangename plek om te vertoeven in winter en zomer. Tegenwoordig kan glas zo goed isoleren dat je voor de temperatuur geen extra zonwering nodig hebt, maar vooral voor zuidgeoriënteerde veranda’s kan zonwering handig zijn om het zonlicht buiten te houden. Een comfortabele kantoorruimte dicht bij huis, zorgt ervoor dat iedereen elke morgen met een glimlach gaat werken.

De perfecte fotostudio

Ook voor fotografen die hun praktijkruimte willen uitbreiden of laten aansluiten bij de eigen woning, biedt een veranda veel opties. Met grote raampartijen is natuurlijke lichtinval op elk moment van de dag voorhanden. Een eigen fotostudio biedt je de mogelijkheid je aanbod gevoelig uit te breiden met bijvoorbeeld productfotografie of privéfotosessies. Maar uiteraard moet je geen fotograaf te zijn om als zelfstandige van de voordelen van een eigen fotostudio te genieten. Ook digitale marketeers en webshopeigenaars hebben baat bij een ruimte die ze kunnen gebruiken om professionele foto’s te maken.

Een prachtig panorama voor de zaak

Voor B&B’s of hotels is een veranda dan weer de ideale plaats om het ontbijtbuffet te serveren en gasten te laten genieten van de prachtige tuin, zonder dat ze daarvoor naar buiten moeten. Zeker met de nieuwste reistrends zoals natuurreizen of digitaal detoxen, kan een veranda de brug slaan naar een ontspannen vakantie op een rustgevende plekje dicht bij het groen van de natuur.

Een originele woninguitbreiding

Natuurlijk biedt een veranda ook mogelijkheden voor particulieren en gezinnen. Naast de keuze om van een veranda een extra leefruimte te maken, winnen ook andere invullingen steeds meer aan populariteit.

Hobbykamer voor de creatieveling

Elke kunstenaar heeft nood aan een eigen plekje waar hij in alle rust kan werken en zijn ideeën de vrije loop kan laten. Ver weg van de afleidingen en prikkels van ons druk gezinsleven, is een veranda de ideale plaats om elke hobby te beoefenen. Fotografie, tekenen, schilderen, naaien of breien… Het is mogelijk het hele jaar rond in het groen te werken, met uitzicht op de tuin en de wisselende seizoenen. De hele hobbyruimte baadt in natuurlijk licht, de voedingsbodem voor elke creatieve geest. Bovendien is er dankzij de extra ruimte voldoende plaats voor alle benodigdheden zoals een schildersezel. Je hoeft niet langer op te ruimen na elke schildersessie, en je gezin heeft geen last meer van rondslingerende potloden of kwasten in de woonkamer.

Ruimte voor fitness of wellness

Natuurlijk kan een veranda ook een ruimte voor jezelf zijn, waar je aan jouw conditie werkt of waar je net helemaal tot rust komt. Een veranda is de ideale fitnessruimte en yogaliefhebbers kunnen de ruimte dan weer ombouwen tot een heuse yogastudio of meditatieruimte. Met uitzicht op de tuin en de natuur is dit de ideale plaats om het hoofd helemaal leeg te maken.

De ideale speelplek voor kinderen

Is het te koud om buiten te spelen? Dan kan een veranda de ideale speelruimte zijn voor kinderen. Ze krijgen hun eigen plek in huis, waar ze naar hartenlust heen en weer kunnen lopen, hun speelgoed kunnen uitstallen en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Zit zoon of dochter het liefst hele uren met het hoofd in een goed boek? Dan voorzie je in je veranda snel een leuke leeshoek met enkele comfortabele kussens, een leesstoel of een hangmat. Het vele licht maakt van de veranda de ideale plaats om te lezen of spelen. Handige opbergdozen of manden zijn bovendien perfect om alles daarna terug op te ruimen.

Wat je ook voor ogen hebt, een veranda kan helemaal op maat voor jou of je gezin gebouwd worden. Deze oase van licht brengt het buitengevoel naar binnen en is zonder twijfel een geweldige aanwinst voor je woning en je gezin. Geen wonder dat veranda’s zo populair zijn.

Tekst: Peggy Van der Auwera