veranda, vloerkeuze, vloer, tegels, laminaat, viva veranda, trends, tegels, parket

Kijk eens omlaag – vloerkeuze

In de afwerkingsfase van de veranda gaat de aandacht in de eerste plaats naar de vloer, gezien deze een belangrijke rol speelt in de dagelijkse woonbeleving. Een ‘harde’ vloer ligt voor de hand en tegelvloeren genieten de grootste populariteit.

Tegelvloeren bestaan er in een haast oneindige variatie. Een eerste grote opdeling stelt ons voor de keuze tussen een keramische vloer of een vloerafwerking in natuursteen. Keramische vloertegels deden hun intrede als een goedkoper alternatief voor natuursteen. Dat is vandaag al lang achterhaald. Het grote verschil bestaat erin dat natuursteen een natuurproduct is dat in een steengroeve wordt ontgonnen en vervolgens verzaagd, terwijl keramische vloeren ontstaan vanuit een industriële serieproductie.

Dat heeft als gevolg dat keramische tegels precies op de gewenste maat en kleur worden geproduceerd, al dan niet met specifieke motieven. Voor zover de nodige zorg besteed wordt aan de productie, is elke tegel een exacte kopie van de andere. Keramische tegels zijn hard, sterk, hygiënisch, eenvoudig te onderhouden, niet ontvlambaar en vuurbestendig. Ze worden ingedeeld in groepen volgens hardheid en de daaruit volgende slijtvastheid. Verder is het uitkijken naar de vermelding eerste of tweede keuze, wat niets zegt over de kwaliteit van de tegel, maar betrekking heeft op de precisie van de productie (maatvoering), kleurgelijkheid, puntjes, kleine stukjes glazuur die weggesprongen zijn, licht holle of bolle tegels, ingebakken as…

De verschillende mogelijke fouten zullen echter nooit tegelijk voorkomen. Het aanbod keramische tegels bestaat uit vierkante en rechthoekige formaten, al komen uitzonderlijk ook afwijkende vormen voor in sommige collecties. De afmetingen zijn sterk uiteenlopend met een trend naar alsmaar grotere tegels. Vanzelfsprekend is de persoonlijke smaak bepalend voor het uitkiezen van een keramische tegelvloer. Het is echter oppassen geblazen voor verleiding door het uitzicht in een showroom. Een bepaalde vloertegel kan immers zeer mooi ogen in een grote ruimte, maar erg tegenvallen in een kleine. De ruimtelijke dimensies hebben een belangrijke invloed bij de keuze van een geschikte tegelvloer. Deskundig advies is hier zeker op zijn plaats. Voor keramische tegelvloeren geldt dat de te bestellen hoeveelheid groter is dan de eigenlijke oppervlakte van de veranda. Er wordt immers rekening gehouden met eventuele legpatronen en de esthetisch mooiste invulling van het oppervlak, wat gepaard gaat met verliezen.

veranda, vloerkeuze, vloer, tegels, laminaat, viva veranda, trends, tegels, parket
veranda, vloerkeuze, vloer, tegels, laminaat, viva veranda, trends, tegels, parket

Trends in vloerkeuze

Het is al langer gebruikelijk om een beperkt en uniform kleurenpallet te hanteren bij de afwerking van het woninginterieur en het is dan ook niet meer dan logisch deze aanpak over te nemen voor de veranda. Hier dringt zich eventueel de vraag op of de materiaal- en kleurkeuze van het interieur wordt verdergezet in de veranda, dan wel of er een eenheid met een eventueel aansluitend terras wordt nagestreefd. Niets belet echter om een uniforme kleur door te zetten, eventueel gerealiseerd met verschillende materialen. De tegelformaten blijven groeien, met 1,20 x 1,20 m, 1,20 x 0,60 m en zelfs 1,20 x 1,40 m als voorbeelden. Niet alle tegels zijn geschikt om zowel in als buiten de veranda te verwerken.

Let dus goed op wat de productfiches hierover vermelden. Naarmate de tegelformaten groeien, stijgt meestal ook de prijs per vierkante meter. Let bovendien op voor de plaatsingskost, want grote formaten zijn zwaar en moeilijk hanteerbaar, waardoor ook de legprijs/m² oploopt.

Een combinatie van verschillende tegelformaten kan resulteren in een zeer exclusieve vloer, maar vereist inzicht en deskundigheid om het legpatroon uit te werken. Het is bovendien opletten voor voldoende zichtbaarheid op de vloer, want wanneer de ruimte grotendeels wordt ingenomen door meubels, kan het uitgekiende legpatroon helemaal niet tot zijn recht komen. Een vergelijkbare creatieve verwerking is mogelijk met verschillende oppervlaktestructuren, vb. mat en glanzend, maar het is wel uitkijken voor de invloed daarvan op het onderhoud.

Naast de formaatkeuze en het eventueel bepalen van een legpatroon speelt ook de voegbreedte een belangrijke rol in het zichtbare eindresultaat. Smalle voegen zijn erg in trek, maar niet verenigbaar met elke tegel. Ook hier weet de professional raad.

Alternatieve tegels

Houten vloeren zijn een zeer populaire keuze voor woninginterieurs, maar wat minder voor de hand liggend voor de verandavloer. Vandaag bestaan er echter een aantal geslaagde imitaties van houten vloeren, die voor zover ze zorgvuldig worden uitgezocht, een harmonische aansluiting tussen woninginterieur en veranda kunnen waarmaken.

Keramische vloeren met houtimitatie begonnen al 20 jaar geleden aan hun opmars, maar een echt realistische houtweergave is een nog heel recent gegeven. De onderhoudsvriendelijkheid van keramische tegelvloeren, het uitblijven van verkleuring en een voordelig rendement in combinatie met vloerverwarming, maken deze keuze zeker verantwoord. De felle concurrentie bij producenten van keramische vloeren wakkert de innovatie aan, zodat er ook warm aanvoelende tegels tot en met een look van geschilderd hout in de showrooms te vinden is.

Wie op zoek is naar een fraai houtuitzicht zonder een houten vloer te willen plaatsen in de veranda, kan ook zijn toevlucht nemen tot kurk. Kurkvloeren die ogen als een houten planken- of parketvloer kunnen in tegelvorm geleverd worden of als klikpanelen. Vandaag kan het houtbeeld rechtstreeks op het zuivere kurkoppervlak geprint worden.

Om nog echter te ogen bestaan er 1,80 m lange en 19,5 cm brede ‘kurkplanken’, wat tevens bij de verwerking extra creativiteit aanmoedigt. Het warm aanvoelen van het loopvlak, het antistatisch materiaal en de akoestisch isolerende kwaliteiten zijn bijkomende troeven.

 

Tekst: Eduard Coddé