Isoleren laat geen kansen onbenut!

Wie vandaag een veranda laat bouwen heeft een comfortabel gebruik gedurende de vier seizoenen voor ogen. Meerkamerprofielen en extra isolerende glastypes zijn vanzelfsprekend geworden als basis voor een aangenaam binnenklimaat in de hedendaagse veranda. Maar ook de vloer verdient onze aandacht als het op isoleren aankomt.

In vele gevallen wordt er gewerkt met een vloerplaat als fundering. Het is zeker zinvol om bovenop deze vloerplaat isolatie aan te brengen. Vanzelfsprekend moet rekening gehouden worden met de dikte van het totaalpakket – vloerplaat, isolatielaag en vloerbekleding (vb. tegels) – om het terrein voldoende diep uit te graven, zodat de uiteindelijke vloerhoogte op gelijke hoogte komt met de vloer in de woning. Enkel zo kan een overgang in hetzelfde vlak bekomen worden, wat bijdraagt tot een harmonieuzer geheel met de woning en een comfortabeler gebruik.

Voor een aangenamer binnenklimaat

Het isoleren van de vloer draagt bij tot een aangenamer binnenklimaat, omdat pieken in opwarmen en afkoelen worden uitgevlakt. Polyurethaanisolatie in plaatvorm (PU) wordt heel frequent toegepast.

De isolerende werking van het materiaal wordt uitgedrukt met de Lambda-waarde. Deze geeft de warmtegeleiding aan en wordt uitgedrukt in W/mK. Een hogere waarde betekent een betere warmtegeleiding en bijgevolg een slechtere isolerende werking. Waar een Lambda-waarde van 0,022W/mK lange tijd gebruikelijk was, zien we een positieve evolutie naar 0,019 W/mK.

Hierdoor wordt het totale vloerpakket nog kleiner.

Beter presterende isolatiematerialen

De fabrikanten van isolatiematerialen zoeken onverminderd verder naar beter presterende materialen, zodat een minder dikke laag dezelfde efficiëntie biedt, of een gelijke dikke laag aanzienlijk beter isoleert. De R-waarde (= thermische weerstand) van een isolatiemateriaal is hiervoor een maatstaf. De R-waarde wijst op de doorlaatbaarheid van het materiaal voor warmte. De R-waarde is afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal en de dikte.

Een vb. ter vergelijking:

– Recticel Eurofloor isolatieplaten met Lambda waarde 0,022 – 100 mm dik = R waarde 4,50m2K/W

– Recticel Eurofloor Xentro met Lambda waarde 0,019 – 90 mm dik = R waarde 4,70m2K/W

Vloerverwarming ook voor veranda’s

Vloerverwarming is ideaal voor een aangename temperatuur in de winter terwijl de benodigde energie beperkt blijft.

De vloeropbouw ziet er dan als volgt uit:

  • betonplaat
  • evt. nutsleidingen
  • uitvulligschape
  • PE-folie
  • vloerisolatieplaten
  • PE-folie
  • buizenlabyrint van de vloerverwarming
  • dekvloer
  • afwerkingslaag (vb. tegels met mortel gelegd)

Voor zeer diverse tips over verandabouw biedt de website van de NVFC de ideale bron. Naast allerhande tips staan er ook leuke blogposts met praktijkervaringen.

Nuttige links:

(Vloer)isolatie: www.recticelinsulation.be

Vloerverwarming: https://vasco.eu/nl-be/vloerverwarming

www.vanmarcke.com/nl-be/blog/verwarming/vloerverwarming

Foto’s: Recticel

isoleren, isolatie, vloerverwarming, veranda, isolatiematerialen
isoleren, isolatie, vloerverwarming, veranda, isolatiematerialen
isoleren, isolatie, vloerverwarming, veranda, isolatiematerialen