Woonuitbreiding in engelse stijl

Naast hun woning in Schilde had de familie Van Hees nog een ruim perceel. Omdat ze een grotere keuken wilden, vonden ze het evident de woning te verbreden op het beschikbare perceel en daar een nieuwe keuken te bouwen. De oude keuken werd gedemonteerd en is nu een homeoffice. Voor de woonuitbreiding gingen ze bij Miniflat langs.

De keuken is nu de favoriete plek van het gezin geworden waar ze kunnen koken en eten met het hele jaar door een prachtig zicht op de tuin. De keuken sluit aan op de living en werd geplaatst door de vaste partner met wie Miniflat werkt. “Wij maken het plan van de tuinkamer en de keukenbouwer tekent er de keuken in die onze klant bij hem gekozen heeft. In zo’n geval zetten we de ruwbouw op basis van het plan van de keukenbouwer, doen we alle voorbereidende werken en zorgen we dat de elektriciteit op de juiste plek zit,” zegt Bert Dierick van Miniflat.

In de living heeft het gezin een parketvloer, voor de tuinkamer koos het een blauwe hardsteen. Aan de straatzijde is er een gemetste muur omdat de kastenwand van de keuken ertegen staat. “Wij coördineren alle werken en plannen alles zodanig dat de werken elkaar snel kunnen opvolgen en de bouw snel afgewerkt is. In dit geval was op een week of vijf zes alles klaar en opgeleverd.”

Met oog voor detail

Een klassieke woning als die van de familie Van Hees vraagt natuurlijk om een houten veranda in authentieke Engelse stijl. Voor de profielen werd afzeliahout gebruikt. Dit is tropisch hardhout van duurzaamheidsklasse 1. Bij dit type tuinkamer mogen de details natuurlijk niet uit het oog worden verloren: de Wellington-kroonlijst, de bovenlichten, de traditioneel afgewerkte borstwering van 60 cm, die met oog voor detail werd uitgefreesd zowel binnenin als aan de buitenkant.

“Dat is zo mooi aan hout, het is niet alleen een warm natuurlijk materiaal, je kan het ook heel klassiek en gedetailleerd afwerken,” zegt Dierick. “Een uitgefreesde borstwering zoals hier, kan enkel in hardhout. Bij een aluminium borstwering leggen we er dan een latje op om hetzelfde effect te bekomen.”

Nieuwe materialen, minder onderhoud

Qua degelijkheid moeten staal, aluminium of hout niet voor elkaar onderdoen, maar het belangrijkste voordeel van hout zijn dus de talloze mogelijkheden op het vlak van afwerking. Doordat hout een massief materiaal is met een grote draagkracht, kan je de profielen toch nog slank houden. Hout kent een revival en mensen blijken de warme, natuurlijke look ervan weer belangrijk te vinden. En omdat de kwaliteit van verven en vooral de laklagen de laatste jaren sterk is toegenomen, valt – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – het onderhoud van een houten veranda ook best mee.

“Vroeger moest je gebeitst hout elk jaar opnieuw behandelen, maar dat is nu niet meer het geval. De buitenzijde moet je om de acht jaar lichtjes opschuren en opnieuw schilderen. Maar dat biedt dan weer het voordeel dat je ook eens van kleur kunt veranderen en je tuinkamer een compleet nieuwe look krijgt. Voor gezinnen met kinderen of huisdieren kan het best handig zijn dat je na een aantal jaar alles weer eens kunt schilderen en mogelijke krassen kunt verwijderen,” zegt Dierick. “Elke gezin heeft eigen argumenten en redenen om voor het ene of het andere materiaal te kiezen. Miniflat is uniek omdat we met drie materialen werken, en met alle drie ervaring hebben. We kijken wat er best past bij de woning en de levensstijl van het gezin en adviseren in die zin.”

Moderne materialen en bewerkingstechnieken zorgen er bovendien voor dat je jarenlang zorgeloos kan genieten van een degelijke tuinkamer. “Mensen betalen sowieso veel geld voor een veranda, dan willen ze terecht ook iets wat oerdegelijk is en decennialang in optimale staat blijft.”

Realisatie: Miniflat

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK Antwerp