Vrijstaande bijgebouwen: verrassend veel opties

Van plan om je huis uit te breiden met extra ruimte? Dan heb je ontzettend veel keuze. De eerste knoop die je moet doorhakken: vast aan de woning of los. In dit artikel werpen we ons licht op de tweede optie, het vrijstaande bijgebouw.

Waarom een bijgebouw?

Er komt heel wat kijken bij de beslissing om een bijgebouw neer te poten. Het belangrijkste uitgangspunt is de functie van je nieuwe ruimte. Die kan duidelijk afgebakend zijn. Bijvoorbeeld een carport om je wagen te beschutten, of een tuinhuis om spullen op te bergen. Maar er zijn ook multifunctionele bijgebouwen met een veelzijdige invulling. Denk aan een combinatie van carport, berging en overdekte zitruimte.

Vergunning of vrijstelling

Functie bepaald? Tijd om uit te pluizen of je een vergunning nodig hebt. Voor bijgebouwen met een woonfunctie is dat altijd het geval. Anders geniet je een vrijstelling als je volgende voorwaarden respecteert

  • maximaal 40 vierkante meter oppervlakte
  • maximaal op 30 meter afstand van je woning
  • maximaal 3,5 meter hoog
  • minstens 3 meter van de perceelsgrens in je zijtuin
  • minstens 1 meter van de perceelsgrens in je achtertuin

Let wel: sommige gemeentes hanteren strengere voorschriften. Vraag het dus altijd na bij je gemeente om inbreuken te vermijden. Goed om weten: voor werken die een omgevings- of stedenbouwkundige vergunning vereisen, heb je in principe een architect nodig.

Bouwmethode en afwerking

Een bijgebouw wordt meestal opgetrokken in een stijl die aansluit bij de architectuur van je woning. Toch mag je gerust buiten de lijntjes kleuren en kiezen voor contrast. Zorg er wel voor dat het geheel esthetisch verantwoord is. En stem je bijgebouw qua uitstraling ook af op je tuin en de omgeving. Typische bouwmethodes zijn hout (massieve houtbouw of houtskeletbouw), traditioneel metselwerk, staal en beton. Qua afwerking zijn er legio mogelijkheden. Van hardhoutsoorten, houtcomposiet en verduurzaamd hout tot (hars)pleisters. En van leien en steenstrips tot metaal en pvc.

De prijs van je bijgebouw is vooralafhankelijk van:

  • grootte
  • materialen
  • afwerkingsgraad
  • prefab of standaard versus maatwerk
  • al dan niet een vergunning nodig / samenwerking architect

Staar je zeker niet blind op de prijs alleen. Hou ook rekening met aspecten zoals onderhoud, isolatiemogelijkheden en weerbestendigheid.

Trend: mobiele modules

De laatste jaren zijn containers en mobiele modules in opmars als woonuitbreiding of bijgebouw. Die zijn in principe goedkoper dan staal-, hout- of metselbouw. En je kunt ze tot in de puntjes afgewerkt laten plaatsen. Zelfs de nutsleidingen, verwarming, elektriciteit, … worden vooraf ingebouwd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoeven het geen “logge blokken” te zijn. Met de zelfdragende stalen structuren kunnen zwevende delen en uitstekende elementen worden gecreëerd. En er is uiteraard ruimte voor grote raampartijen. Je kiest voor één module in een standaardmaat, of meerdere modules om te stapelen of te schakelen. Qua afwerking zijn er evenveel opties als bij andere bijgebouwen. Kortom, een kant-en-klare oplossing met veel ontwerpvrijheid.

Overweeg je zelf om een bijgebouw te plaatsen? Nog niet zeker of je voor vast of los gaat? Informeer je vooraf goed over de mogelijkheden, en vraag zeker raad aan een van onze leden. Want ook bij hen kun je vaak terecht voor vrijstaande woninguitbreidingen.

Tekst: Peggy Van der Auwera
Foto’s: Veranclassic