Volwaardige uitbouw in minimalistische stijl

De eigenaars van deze moderne woning in de provincie Henegouwen droomden van een uitbreiding met flink wat vierkante meters. Geen klassieke veranda, maar een heuse aanbouw met volwaardige leefruimte. Bij Veranclassic, op de grens tussen Henegouwen en West-Vlaanderen, vonden ze precies wat ze zochten.

Energie-efficiënte extensie

Voor deze familie geen toeters en bellen. Het moderne huis vroeg om een extensie in dezelfde strakke stijl met hoogwaardige materialen. De keuze viel op een uitbouw van 6 bij 4 meter in antracietgrijs aluminium (RAL 7016). Het platte dak met bovenafwerking in EPDM behoefde geen lichtstraat: de grote raampartijen aan twee zijden laten het daglicht royaal binnenstromen. Het gelaagde dubbelglas met driekamersysteem garandeert uitstekende thermische eigenschappen en een hoge energie-efficiëntie.

Eén geheel met de woning

Om de uniformiteit met de rest van de woning te verzekeren, werd de vloer van de leefruimte doorgetrokken: een fraaie keramische tegel in groot formaat (60 bij 60 centimeter). Zo lopen de eetruimte en de uitbreiding netjes in elkaar over, en lijkt de uitbouw intrinsiek deel uit te maken van de originele woning. De witte wanden en het plafond versterken het lichte en ruimtelijke gevoel. Het interieur werd bewust sober gehouden met stijlvolle, comfortabele zitelementen.

Het hele jaar rond genieten

Het gezin benut de ruimte vooral om te ontspannen. Het panoramische zicht op de tuin krijgen ze op de koop toe. Zowel de ouders als de kinderen vertoeven hier in alle seizoenen. Wordt het ’s zomers te warm? Dan houden de stores de hitte buiten. Zodra de temperatuur het toelaat, gaan de grote schuiframen open. De aanbouw biedt ook toegang langs de zijkant via een deur met opaal glas.

Soepele samenwerking

De samenwerking met Veranclassic verliep vlot en professioneel. De bewoners waren onder de indruk van de megagrote showroom waar tientallen veranda’s en constructies zijn opgesteld – ideaal om inspiratie op te snuiven. Ze hadden vooraf een duidelijk beeld in gedachten én een heel specifiek verlanglijstje. “De medewerkers van Veranclassic kennen hun vak door en door. Ze gaven ons broodnodig advies. En ze vertaalden onze praktische en esthetische vereisten in een ontwerp dat ons als gegoten zit. Naast een optimale verbinding tussen binnen en buiten, beschikken we nu over de extra leefruimte waaraan we behoefte hadden.”

Realisatie: Veranclassic

Tekst: Peggy Van der Auwera

Foto’s: Veranclassic