Vernieuwing in functie van leefbaarheid

De half open bebouwing was al voorzien van een veranda, maar de constructie met eenvoudige materialen zoals een dak uit polycarbonaatplaten, zonder aandacht voor isolatie, voldeed niet langer aan de huidige verwachtingen. Einde verhaal, slopen en vernieuwen! “Leefbaarheid het ganse jaar door was onze topprioriteit,” argumenteert de eigenaar de keuze. “Voordien was het in de winter al snel 2 à 3° koud, terwijl de temperaturen in de zomer moeiteloos de 30°C overstegen. Comfortabel leefbaar was dat allerminst. Met onze nieuwe veranda halen we zonder bijverwarmen gemakkelijk een constante 16°C.” Een bezoek aan een woonbeurs en positieve ervaringen van kennissen brachten de eigenaars bij Werbrouck Veranda’s, waar een ontwerp ontstond met plat dak en lichtstraat met weinig hellend glas.

Focus op binnenklimaat

De aluminiumconstructie uit alu profielen van Reynaers, type CS77 HI en CP130, verzekert maximale openheid naar tuin en terras. Centraal staan een paar schuifraamdeuren met wegglijdende horren. Op het uiteinde van de bijna volledig uit glasvlakken opgebouwde achtergevel zit een draaideur, eveneens uitgerust met een hor. In het belang van een aangenaam binnenklimaat is gekozen voor super isolerend glas (K-waarde 1.0 W/m2K). De beglazing van de lichtstraat haalt dezelfde K-waarde. Het platte dak is geïsoleerd met 14 cm PIR.

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was de integratie van rolluiken. “Zo kan de volledige achtergevel gesloten worden, wat bijdraagt tot de veiligheid en in de winter ook extra isolerend werkt,” argumenteert de eigenaar.

“Voor ons was het belangrijk dat er aan alles gedacht werd en dat ook alle administratieve verplichtingen geregeld werden.”

Totale make-over

Werbrouck Veranda’s verzekerde de totale realisatie met o.a. het leggen van een nieuwe vloerplaat voorzien van vloerisolatie, metselwerken, het plaatsen van nieuwe dorpels en vloeren, de afwerking van de wanden. “Voor ons was het belangrijk dat er aan alles gedacht werd en dat ook alle administratieve verplichtingen geregeld werden,” vult de eigenaar aan. “Alle werkzaamheden volgden elkaar naadloos op en na tweeëneenhalve maand konden we genieten van onze nieuwe woonveranda!”

Gezellige leefruimte

Alle wanden zijn uitgepleisterd voor een kwalitatieve afwerking. Over de volle breedte van de veranda is een dimbare lichtlijn ingewerkt boven het glasvlak. Voor de vloer viel de keuze op een Italiaanse keramische tegel met zeer geslaagde parketlook. Een gashaardcassette is ideaal om de ruimte snel op te warmen tijdens frissere dagen en draagt bij tot de gezelligheid.

Realisatie: Werbrouck veranda’s & ramen

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: Werbrouck veranda’s & ramen

veranda, pergola, werbrouck, werbrouck veranda's, uitbouw, renovatie
veranda, pergola, werbrouck, werbrouck veranda's, uitbouw, renovatie, woonuitbreiding