1 – Denk groter, warmer, lichter
“Mijn keuken vond ik veel te klein”, vertelt Karin Hoeijmans (woonachtig in Schilde). “Ik wou graag ruimte voor een grote tafel, voor vrienden die gewoon komen aanschuiven. Het leek me ook zalig om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. We hebben een heel mooie tuin en de leukste momenten heb je in de zomer, als je buiten kunt eten. We hadden een groot terras, maar echt efficiënt werd die ruimte niet benut.”
Het is een verhaal dat je in Vlaanderen wel vaker hoort: keukens zijn te klein voor de hoeveelheid tijd die we er doorbrengen. En huizen lijken wel gebouwd om zo weinig mogelijk licht binnen te krijgen. Dat laatste merkte ook Thierry Callaerts (Kessel): “Onze woning is gebouwd in pastoriestijl, met drie kleine ramen aan de achterkant. Dat zorgde ervoor dat er weinig lichtinval was. Vooral in de winter was je gedwongen om vroeg het licht aan te steken. Dat wilden we veranderen.”
Een veranda is een oplossing voor beide problemen. En daarbij moet je vooral niet te klein denken. Karin Hoeijmans: “We hadden links nog een oude houten erker, die daar zo’n beetje stond te vergaan. We deden ook niets met het balkonnetje daarboven. Het leek het beste om het allemaal in één keer aan te pakken.”
De keuken-veranda werd daarom symmetrisch doorgetrokken naar de erker en zo ontstonden maar liefst vier nagelnieuwe ruimtes: een ruime, heldere woonkeuken, een overdekt terras met lichtstraat, een zithoek en daarboven een groot dakterras dat aansluit op één van de slaapkamers. “Als je vrienden uitnodigt om in de tuin te komen eten, zit je voortdurend te hopen dat het droog blijft. Maar dat is niet meer nodig. Zelfs al begint het te gieten, geen probleem: we verhuizen gewoon van de tuin naar het terras of naar de keuken. We zijn totaal niet meer weer-gebonden bij het uitnodigen van mensen.”
Ook in de winter brengt het ontwerp nieuwe voordelen. “Je komt ’s morgens beneden en je zit meteen in de tuin, je ziet de natuur, de eekhoorns…”