Drie veranda’s die de woonervaring veranderden

1 – Denk groter, warmer, lichter

“Mijn keuken vond ik veel te klein”, vertelt Karin Hoeijmans (woonachtig in Schilde). “Ik wou graag ruimte voor een grote tafel, voor vrienden die gewoon komen aanschuiven. Het leek me ook zalig om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. We hebben een heel mooie tuin en de leukste momenten heb je in de zomer, als je buiten kunt eten. We hadden een groot terras, maar echt efficiënt werd die ruimte niet benut.”

Het is een verhaal dat je in Vlaanderen wel vaker hoort: keukens zijn te klein voor de hoeveelheid tijd die we er doorbrengen. En huizen lijken wel gebouwd om zo weinig mogelijk licht binnen te krijgen. Dat laatste merkte ook Thierry Callaerts (Kessel): “Onze woning is gebouwd in pastoriestijl, met drie kleine ramen aan de achterkant. Dat zorgde ervoor dat er weinig lichtinval was. Vooral in de winter was je gedwongen om vroeg het licht aan te steken. Dat wilden we veranderen.”

Een veranda is een oplossing voor beide problemen. En daarbij moet je vooral niet te klein denken. Karin Hoeijmans: “We hadden links nog een oude houten erker, die daar zo’n beetje stond te vergaan. We deden ook niets met het balkonnetje daarboven. Het leek het beste om het allemaal in één keer aan te pakken.”

De keuken-veranda werd daarom symmetrisch doorgetrokken naar de erker en zo ontstonden maar liefst vier nagelnieuwe ruimtes: een ruime, heldere woonkeuken, een overdekt terras met lichtstraat, een zithoek en daarboven een groot dakterras dat aansluit op één van de slaapkamers. “Als je vrienden uitnodigt om in de tuin te komen eten, zit je voortdurend te hopen dat het droog blijft. Maar dat is niet meer nodig. Zelfs al begint het te gieten, geen probleem: we verhuizen gewoon van de tuin naar het terras of naar de keuken. We zijn totaal niet meer weer-gebonden bij het uitnodigen van mensen.”

Ook in de winter brengt het ontwerp nieuwe voordelen. “Je komt ’s morgens beneden en je zit meteen in de tuin, je ziet de natuur, de eekhoorns…”

2 – Meer licht, meer rust

Zowel mevrouw Hoeijmans als meneer Callaerts klopten aan bij All Seasons Veranda’s uit Zandhoven, een geregistreerd, genomineerd aannemer. De firma volgt standaard een vastgelegd bouwproces, om onvoorziene kosten te voorkomen en de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. “Bij All Seasons kregen we een goede, onderbouwde uitleg, met 3D-tekeningen”, vertelt Thierry Callaerts. “We waren ook blij met de projectmanager, die het allemaal dagelijks opvolgde. Dat maakte een groot verschil. Mijn vrouw had ideeën over de vormgeving, bijvoorbeeld over de lichtstraat. All Seasons heeft dat uitgewerkt met aandacht voor lichtinval, integratie in de woning, enzovoort.”

Er werden twee ramen weggehaald, een steunmuur ingekort, en een nieuwe steunbalk gestoken om het gewicht van de bovenverdieping te dragen. De veranda sluit nu aan bij zowel de bestaande keuken als de woonkamer. “Er zijn nu twee zithoeken, één met tv, één met open haard. De eettafel is verhuisd naar de veranda, waardoor je altijd eet met heel veel licht.”

De verbouwing heeft een duidelijke impact gehad op de woonervaring. “Voordien hadden we een afgesloten tv-hoek, maar de deur daarvan stond altijd open omdat daar de enige zetel stond. In de plaats daarvan hebben we nu twee zithoeken, waardoor je rustig een boek kunt lezen, zelfs als er iemand op de Playstation bezig is. Het heeft, behalve licht, ook extra rust gecreëerd in huis.”

3 – Tropische planten bij maanlicht

In de tuin van Denis Mous (Kapellen) prijkt een veranda als een paviljoen, met openslaande deuren naar de tuin en een puntdakje met sierelementen die aansluiten bij de architectuur van het huis. Het ontwerp oogt beschut, door de plaatsing in een hoek, maar met een wijds zicht op de tuin.

De veranda, eveneens een creatie van All Seasons, sluit aan bij een zithoek met een kasteelhaard. De aanbouw, berekend op 10 ton, wordt gedomineerd door een aquarium met 6.000 liter water, een prachtig stuk dat wel een paar technische keuzes afdwong. “Het aquarium verhoogt de vochtigheid in de ruimte”, vertelt Denis Mous, de eigenaar. “Daarom hebben ze me aangeraden voor drielagig glas te kiezen, met een goede airco met ontvochtiger. Het is hier warm, altijd 27 graden, maar niet vochtig. Het maandelijks kostenplaatje om het aquarium draaiend te houden is minimaal, dankzij de extra isolatie, vloer, dak, wanden en het trisolide glas met coëfficiënt van 0,6.”

Achter de veranda ligt een vijver met koi’s. Het plan is om een stuk daarvan voor te behouden voor waterlelies en dat stuk door te trekken tot aan de veranda. Voor meneer Mous is het allemaal een work in progress.

“Het is hier zelfs ‘s nachts prachtig”, vertelt de eigenaar. “Dat komt omdat we hebben gekozen voor niet-verduisterd wit helder glas, dat maximum daglicht doorlaat voor de tropische planten. Je zou het met volle maan moeten zien.”