Veranda revival

Een veranda was geen nieuw gegeven voor de eigenaars. Hun woning beschikte over een veranda, maar die had er al wat jaartjes opzitten. De houten verandaconstructie vertoonde dan ook de typische ongemakken van overdreven opwarming in de warme maanden en onaangename ‘onderkoeling’ in de koudere periode van het jaar.

“We hebben ons eerst het hoofd gebroken over eventuele mogelijkheden om de bestaande verandaconstructie te renoveren, ze te verbeteren zodat ze beter zou beantwoorden aan onze verwachtingen,” introduceert de bouwheer. “Maar al vlug kwamen we tot het besluit dat we uitbreiding van onze leefruimte met een vierseizoenenbeleving beoogden, wat enkel met een nieuwe veranda haalbaar was.”

Zodra de wensen afgebakend waren kon de zoektocht naar een verandaconstructeur beginnen. “Via websites kwamen we tot een preselectie om vervolgens over te gaan tot de vraag naar concepten en offertes,” blikt de bouwheer terug. “Getuigenissen van anderen vonden we belangrijk bij het maken van onze uiteindelijke keuze, in het bijzonder deze van een collega die ook reeds met Aldera had samengewerkt. Zo werd de handtekening onder het contract gezet bij Aldera.”

Openheid troef

Op het verlanglijstje stonden zo fijn mogelijke overgangen tussen de glasvlakken en minimale zichtbarrières naar buiten. Dunne aluminiumprofielen waren aldus voorgeprogrammeerd evenals de voorkeur voor schuifraamdeuren.

Aldera ontwikkelde een zeer strak ontwerp met royaal bemeten glasvlakken die doorlopen vanop het vloervlak tot tegen het plafond. Ze worden slechts gescheiden door een opmerkelijk fijn aluminium profieltje, zodat een haast naadloos panoramisch uitzicht over de prachtig aangelegde tuin kon ontstaan. De ‘grenzeloze’ visuele indruk wordt verder ondersteund door de vlakke lichtstraat in staal in het platte dak van de veranda.

De strakke aluminiumconstructie is zeer verfijnd uitgevoerd met veel zorg voor detaillering in de kroonlijst.

Voor de vloer viel de keuze op een keramische tegel met parketimitatie. Een aangenaam binnenklimaat over de vier seizoenen wordt ondersteund met een plafondcassette gevoed door een warmtepomp.

De strakke aluminiumconstructie is zeer verfijnd uitgevoerd met veel zorg voor detaillering in de kroonlijst.

Eiland in de zon

Gezien de aanwezigheid van de oude veranda bestond de opdracht in de eerste plaats in de afbraak tot op de vloer en het afvoeren van het sloopafval. De eigenaar stak ook zelf de handen uit de mouwen en deed een aantal werkzaamheden zelf.

De veranda kijkt uit op een zorgvuldig uitgekiende tuinaanleg, met een wat hoger gelegen eiland waarop een comfortabel buitensalon en een buiteneetkamer zijn geïnstalleerd.

“Wij zijn bijzonder verheugd dat alle tijdens het voortraject gemaakte afspraken rond de realisatie ook effectief 100 % werden nagekomen,” besluiten de eigenaars.

Realisatie: Aldera Aluminium Veranda’s

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: Aldera Aluminium Veranda’s

Aldera, Brasschaat, pergola, veranda
Aldera, Brasschaat, veranda, pergola
aldera, brasschaat, veranda, pergola