Veranda als basis voor nieuwe woonbeleving

De eigenaars Ann en Pieter zochten al een tijdje naar een oplossing voor een aangenamer woonbeleving. Keuken en woonkamer lagen achter elkaar, gescheiden door enkele treden. Deze weinig comfortabele situatie was aanleiding tot de krijtlijnen voor een verbeteringsplan. Janssens Veranda adviseerde de aanbouw van een veranda als basis.

Het plan van aanpak verliep van binnen naar buiten. In de woning werd de waterput gedempt en de niveauverschillen weggewerkt. De oude en uitgediende keuken werd bedankt voor bewezen diensten. Het inpassen van een veranda tussen de achtergevel van de woning en de uitspringende berging leverde een ruime, luchtige en heldere ruimte op voor een nieuwe keuken.

Nauwgezette werfopvolging

Met zijn zelf ontwikkelde verbouwingsideeën trok de bouwheer op informatieronde naar een geschikte bouwpartner. “Janssens Veranda’s overtuigde ons het meest omwille van de doorgedreven coördinatie van alle deelaspecten van de werken en het feit dat ze eigen mensen hebben voor heel wat onderdelen van het project,” getuigt de eigenaar. “Tijdens de werken was er ook altijd een werfleider in de buurt, wat het vertrouwen nog versterkte.”

Aandacht voor binnenklimaat

De keuze viel op een aluminium ‘Steellook’-constructie met onderaan een gemetselde boord, waarvan het uitzicht aansluit op de bestaande berging. De veranda is noord-georiënteerd en bijgevolg was het uitkijken naar een efficiënte thermische isolatie. “De super-isolerende drievoudige beglazing doet het prima in de praktijk,” commentarieert de eigenaar tevreden. “In alle seizoenen ervaren we het binnenklimaat als aangenaam.” Voor de lichtstraat in het platte verandadak werd zonnewerend glas toegepast.

Naar de tuinzijde is er een dubbele openzwaaiende deur. Aan de zijkant zit eveneens een draaideur, die inmiddels gepromoveerd is tot de meest gebruikte toegang tot de woning. Verticale horren zitten geïntegreerd in de aluminium profielen van de deuropening, waarin het gaas haast onzichtbaar verdwijnt.

Buitenleefruimte

De beslissing om een veranda te bouwen had ook gevolgen voor de achterzijde van de woning en de tuin. Er lag een vijver en die werd gedempt om meer bewoonbaarheid van de buitenruimte te creëren. Twee ruim bemeten terrassen met licht niveauverschil dienen als buiteneetkamer en zonnedek. Een kiezelbed met stapstenen loopt uit op een strak gestileerde waterfontein.

Realisatie: Veranda’s Janssens

Tekst: Eduard Coddé

Veranda's Janssens, veranda, pergola
Veranda's Janssens, veranda, pergola
Veranda's Janssens, veranda, pergola