Upgrade van de levenskwaliteit

Met een heel ruime oppervlakte van maar liefst 10,2 x 4,43 m kreeg deze woning in Brugge er een kwalitatieve leefruimte bij, waar het hele gezin graag bijeenkomt om gezellig te praten, te ontspannen, te eten… Je zou gerust kunnen stellen dat deze veranda de levenskwaliteit van het gezin naar een hoger niveau tilt.

De veranda sluit aan bij de oorspronkelijke leefruimte. De achtergevel werd helemaal opengebroken om de integratie zo groot mogelijk te maken. Beide ruimtes lopen nu naadloos in elkaar over.

Ook aan de buitenzijde vormen woning en veranda één mooi geheel. De strakkere vormgeving met grote ramen en het platte dak passen perfect bij de eigentijdse stijl van de woning en het hedendaagse interieur. Rechts is er een insprong die aansluit op de keuken en die als het ware deel laat uitmaken van de veranda.

Gelamineerde dakspanten en een plat dak dat rust op stalen palen. Thermisch onderbroken hoogisolerende aluminium raam- en dakprofielen. De ramen zijn gemaakt van veiligheidsglas (Climaplus One) met een U-waarde van 1,0. De dakbeglazing bestaat uit extreem veiligheidslgas (Cool-lite). Met een U-waarde van 0,6 is deze lichtstraat superisolerend en blijft de temperatuur in de veranda zelfs op de allerwarmste zomerdagen bijzonder aangenaam. De glasrand van de lichtstraat is daarbovenop extra thermisch geïsoleerd dankzij verbeterde zwarte ‘afstandhouders’ (Swisspacer).

Discrete, zelfregelende en akoestische ventilatieroosters van Renson zorgen voor voldoende verluchting.

Eigentijdse afwerking

De geprofileerde kroonlijst beklemtoont het strakke, eigentijdse karakter van deze veranda. De oversteek van de dakrand is bekleed met aluminium en afgewerkt met cederhout.

In de kroonlijst is er windvaste zonnewering voorzien (Fixscreen van Renson). Het zonwerende doek is voorzien van een speciale afboording met een ritssysteem. Op die manier zit het geheel stevig gevat in de beide zijgeleiders. Ramen en schuiframen kregen een vlakke dorpel. De buizen voor waterafvoer zijn zorgvuldig weggewerkt in de hoekprofielen.

Binnenin zijn er motorische rolgordijnen aangesloten op het domoticasysteem. Ze zitten netjes weggewerkt in gordijnnissen, zodat het geheel strak en sober oogt. Verder is er ledverlichting voorzien in armaturen in de kleur van de veranda en heel eigentijds een pivotdeur met een deurtrekker die werd meegelakt.

Realisatie: VERANDALAND

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: Marie Houttequiet

aluminiumprofielen, veranda, lichtkoepel, schuiframen
aluminiumprofielen, veranda, lichtkoepel, schuiframen
aluminiumprofielen, veranda, lichtkoepel, schuiframen
aluminiumprofielen, veranda, lichtkoepel, schuiframen