Unieke combinatie van hout & staal

Miniflat is de enige verandaconstructeur in België die veranda’s en tuinkamers bouwt in hout, staal én aluminium. Of in een combinatie van die materialen. Het resultaat is dan een verbluffend staaltje van vakmanschap en een prachtige veranda met een unieke uitstraling.

Dat is het minste wat je kan zeggen van de veranda en pergola van de familie De Clerck uit Westerlo. Samen met de architect tekende het gezin deze luxueuze tuinkamer uit, waarin een zonnige zithoek en een ruime eetkamer zijn ondergebracht. Die laatste is een uitbreiding van de keuken die samen met de bouw van de veranda helemaal vernieuwd werd. Het nieuwe geheel geeft een eigentijdse gezelligheid aan de leefruimte en biedt een mooi zicht op de prachtige tuin en de vijver.

Uitstraling en detaillering

In de zithoek werd met hardhout gewerkt voor een warme uitstraling, terwijl het gezin voor de eetkamer de authentieke look van staal verkoos. “De architect wou daar slanke profielen,” legt Bert Dierick van Miniflat uit. “Dan werk je best met staal. Geen enkel materiaal laat toe om zulke slanke profielen te gebruiken. Zelfs in aluminium kan je zo slank niet gaan. Omwille van zijn draagkracht maakt staal grote overspanningen en dus grote glaspartijen mogelijk met minder materiaal voor de profielen.”

Hout heeft dan weer een warme, natuurlijke uitstraling. Voor deze veranda/pergola werd natuurhout gebruikt. Het werd uiteraard gebeitst, maar het behoudt zijn natuurlijke houtlook. Daarna heb je de keuze, of je beitst het hout om de twee jaar of je laat het grijs worden, zodat het een authentiek patina krijgt.

De veranda en de tuin zijn hier oostelijk georiënteerd, dus zijn er geen screens voor zonwering voorzien. Aan de zuidelijke kant – de kant van de zithoek – zijn opendraaibare houten lamellen voorzien om de warmte buiten te houden wanneer dat nodig is. Net zoals de zinken rand van de houten kroonlijst is het een mooi detail van de architect, dat deze veranda zijn knappe look geeft.

Geen warmteverlies

De muur van de keuken werd helemaal opengebroken om de nieuwe eetplaats maximaal toegankelijk te maken, maar in de living is de opening een pak kleiner en bleef het dubbele raam bewaard. Daarom heeft de pergola een lichtstraat die voor voldoende natuurlijk licht in de living moet zorgen. In de wanden werd hoogredements – en veiligheidsglas van AGC gebruikt met een U-waarde van 1,0. In de lichtstraat van de pergola werd met driedubbel glas van AGC gewerkt met een U-waarde van 0,5. Vandaag de dag zijn de technieken zo ver gevorderd en de materialen zo goed ontwikkeld dat er zo goed als geen warmteverlies meer is in een veranda.

“Op esthetisch vlak zullen er altijd zaken veranderen,” aldus Dierick. “En de kwaliteit van de lak verbetert nog jaar na jaar, maar wanneer het over beleving gaat, kan de veranda zoals hij vandaag is, nauwelijks nog beter. Veel van onze klanten komen ons vertellen dat ze er elke dag zitten, omdat het de aangenaamste plek van het huis is. En de latente meerwaarde op uw vastgoed is ook belangrijk. Onlangs sprak ik met een klant die tien jaar geleden bij ons een veranda liet bouwen en nu zijn huis verkocht heeft. De kopers hadden enkel de benedenverdieping en de veranda gezien, of ze waren al overtuigd van de woning. Iedereen wil leven in een klare woning die het licht heerlijk en gecontroleerd laat binnenvallen.”

Bestand tegen belgisch weer

Via een vierdelige vouwwand geeft de veranda uit op de ruime pergola. Dierick: “De combinatie van een veranda met een pergola wint aan populariteit merken we. Dat is ook logisch, gelet op ons Belgische klimaat. Je kan hier op geen enkel moment van het jaar, een week vooraf een barbecue organiseren voor je vrienden met de zekerheid dat het droog zal zijn. En omdat je in ons land zelfs op een warme zomerdag nooit zeker weet hoe lang het droog zal blijven, is de combinatie van een veranda en een pergola ideaal. Je bent altijd beschermd tegen elk snelle weerswissel.”

Ons weer heeft ook voordelen, want België is een echt verandaland en we zijn trendsetters op wereldvlak. “Niet onlogisch,” meent Dierick. “In ons land hebben we nog mooie percelen en de Belg heeft gemiddeld een grote tuin, spaarcenten en een baksteen in de maag. Samen met het wisselvallige weer maakt dat de veranda enorm populair. Het is de ideale manier om van elk seizoen te genieten. Het is aangenaam leven, ook al hebben we geen 300 dagen per jaar zon zoals in Spanje. Daar hebben ze uiteraard geen veranda nodig, want ze kunnen er constant buiten leven.”

Project van A tot Z

“Samen met de opdrachtgever is de architect bij ons langsgekomen met het plan,” zegt Dierick. “Dan zijn we dat samen gaan engineeren om te zien wat haalbaar is op het vlak van productie en wat de klant mooi en betaalbaar vindt. Daarna gaan we in onderling overleg aan de slag. In dit geval stonden we naast bouw van de veranda en de pergola, in voor de graafwerken, de doorbraak van de keuken, het vloeren en het voorzien van elektriciteit en vloerverwarming. We hebben ook het terras aangelegd.”

“Wat we doen wordt uiteraard vooraf in het gesprek besproken. Maatwerk is altijd mogelijk. Handige mensen doen graag zelf iets, als ze het kunnen, om kosten te besparen. Anderen hebben er financieel meer aan om een zaterdag te gaan werken dan dat ze meehelpen. We kunnen elk project van a tot z doen en de klant kan beslissen welke klinkers of medeklinkers ze zelf willen doen. Wij geloven vooral in een goede coördinatie en organisatie zodat alles snel op elkaar kan volgen. Omdat we met Miniflat enkel renovaties doen en haast geen nieuwbouw, wonen de mensen ook altijd in het huis, terwijl wij er aan het werk zijn. Daarom vinden we het zo belangrijk dat de werken snel gaan en goed georganiseerd zijn. Zo kunnen we de overlast bij de klant tot een minimum beperken.”

Een combinatie van glas, hout, natuursteen en staal zoals hier vergt uiteraard heel wat technische kennis. “Het leuke aan onze job als commercieel adviseur is dat we heel ver kunnen detailleren op vraag van de klant, net omdat we als enige verandabouwer in België met de drie materialen werken. Niemand anders heeft drie eigen ateliers met vakmensen die elk hun eigen specialiteit hebben. Bovendien bereidt ons ingenieursteam elk project tot in de puntjes voor. Met onze jarenlange ervaring kennen we de do’s en de don’ts nu wel, zodat we op een performante manier, hout, aluminium en staal met elkaar kunnen combineren om telkens een uniek project op maat af te leveren.”

Realisatie: Miniflat
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: Miniflat

Miniflat is de enige verandaconstructeur in België die veranda’s en tuinkamers bouwt in hout, staal én aluminium.

Vraag uw offerte bij Miniflat