Strakke tuinkamer maximaliseert de buitenbeleving

De opdrachtgever wenste een moderne en strakke veranda-extensie die als een verlengstuk van zowel tuin als woongedeelte KON WORDEN OPGEVAT en als dusdanig ook KON WORDEN GEBRUIKT. Streefdoel was de combinatie van oud met nieuw, want de uitbouw met een oppervlakte van 26 m² is het verlengstuk van een oude hoeve die werd omgebouwd tot woning in pastorijstijl.

De stap tussen oud en nieuw werd gezet door voor de oversteek van de hoeve naar de tuin gebruik te maken van planchetten in ceder met daarboven een vlak dak. Naast hout werd ook aluminium gebruikt.

De bovenbouw omvat een plat dak met thermische isolatie en een hellende lichtstraat die beglaasd werd met AGC Stopray Silver ‘helder’ kW 1.0. Voor de onderbouw werd gebruik gemaakt van Sapa profielen Comfort 125 (vast schuif schuif type hef-schuif), waarbij als kleur voor llichtjes glinsterende zwarte structuurlak werd gekozen (RAL9005SM). In de vaste delen werden verluchtingsroosters aangebracht.

Voor de beglazing viel de keuze op supersolerend Thermobel Advanced 1.0 kW ‘gelaagd’.

Een opstap was niet nodig, het vloerniveau binnen bevindt zich op hetzelfde niveau als het vloerniveau buiten, met grote schuifraamdeuren als openingen. Door de wijze waarop ze is gebouwd, heeft de veranda een modern en soepel uiterlijk. In de zomer kunnen de grote schuiframen geopend worden, zodat het onderscheid tussen binnen- en buitengedeelte volledig verdwijnt. Het buitengevoel wordt nog versterkt door de projector met ingebouwde spots in het platform van de woonveranda, die op hun beurt de geslaagde mix tussen binnen en buiten ondersteunen. Bezoekers krijgen een onvervalst cinemagevoel terwijl ze genieten van het prachtig uitzicht op de tuin. Een bouwvergunning was in dit geval niet vereist.

Realisatie: TERRASDECOR

Tekst: Jos Sterk

Foto’s: Steve de Bruycker

terrasdecor, tuinkamer, veranda, pergola, viva veranda, nfvc, uitbouw
terrasdecor, tuinkamer, veranda, pergola, viva veranda, nfvc, uitbouw
terrasdecor, tuinkamer, veranda, pergola, viva veranda, nfvc, uitbouw