Strakke hedendaagse woninguitbreiding

De richtlijnen voor de ontwerpers waren strikt: niets mocht herinneren aan het traditionele beeld van de ouderwetse tuinkamer met obligate rotanmeubelen. De eigenaars verwachtten een hedendaags designconcept voor een functionele uitbreiding van de bestaande woonruimte.

Rechtlijnig hedendaags ontwerp

De woninguitbreiding oogt als een kubusvormig glazen volume dat aan de woning is toegevoegd. Decoranda creëerde een volume met indrukwekkende glasvlakken die vanuit de vloer opstijgen en gevat zitten in dunne aluminium profielen. Bovenaan is er geen nadrukkelijke begrenzing door een kroonlijst, wat het geheel nog luchtiger en strakker maakt.

Binnenklimaat beheersen

Voor de constructie maakte Decoranda gebruik van gitzwarte aluminium profielen uit het gamma van Reynaers aluminium. De achtergevel van de veranda is symmetrisch verdeeld, met centraal een brede schuifraamdeur.

Om het binnenklimaat van de woninguitbreiding onder controle te houden werd Solitherm superneutraal beglazing geselecteerd met k-waarde 1,1. Ondanks een ontwerp met grote glasvlakken is tevens een lichtstraat ingewerkt in het platte dak.

Verzonken plat dak

Een exclusiviteit van deze woninguitbreiding is dat er geen dakprofielen zichtbaar zijn voor wie van binnen naar de tuin kijkt. De glasvlakken lijken eindeloos door te lopen tot in de lucht. De constructie van de woninguitbreiding is nochtans identiek aan een gewone veranda met een plat dak, maar hier is een vals plafond toegevoegd.

Minimalisme met warme accenten

De woninguitbreiding biedt 25m² bijkomende leefruimte. De minimalistische architectuurstijl is consequent doorgezet bij de inrichting. De  regenafvoerpijpen zijn onzichtbaar verwerkt tegen de muur. Het plafond is afgewerkt met Gyproc waarin LED-verlichting verwerkt zit. Een parketvloer en een rode chaise-longue brengen een warm accent in het geheel.

Realisatie: Decoranda

Foto’s: INK

Handige links:

Reynaers Aluminium

Solitherm

Gyproc