Stijlvol leven in het groen het hele jaar door

De geplande renovatie van de keuken was de aanzet tot dit project. Om het kookvertrek te kunnen voorzien van alle modern comfort was meer ruimte nodig. De oplossing kwam al snel: het huis zou worden uitgebreid met een veranda. De klassieke architectuur, gebaseerd op het verandamodel ‘English Woodline’ met Victoriaanse kroonlijst, geeft het geheel een stijlvolle charme en ‘grandeur’. En voldoet volledig aan de vraag van de bewoners: meer verbinding tussen de woning en de tuin maken én extra licht binnenhalen.

Grote glaspartijen

Vooral de grote verticale glaspartijen, die verrijzen vanop de vloer, trekken de aandacht. Zij zorgen voor een maximale lichtinval in de veranda, licht dat verder doorstraalt in het hele huis en vooral in de vernieuwde keuken. Wat ook de bedoeling was. De zonwerende werking van het hoogrendements veiligheidsglas (U-waarde: 1,0W/m2K) in het schilddak laat maar 22 % infraroodstraling door terwijl de lichttransmissie tot 40 % beperkt blijft. De nok van het schilddak herbergt een paar openklappende glasramen, die bijdragen tot een efficiënte ventilatie en ook nachtkoeling toelaten. Om de lichtinval te sturen werden aan de buitenkant elektrisch bediende screens voorzien. Bij de montage van het glas in het schrijnwerk werd gebruik gemaakt van thermisch verbeterde afstandhouders (‘warm edge’). Die zorgen ervoor dat de goede energieprestaties van raam en glas niet ondermijnd worden door ‘lekken’ aan de raakvlakken.

Vooral de grote verticale glaspartijen, die verrijzen vanop de vloer, trekken de aandacht.

Warme uitstraling

De verandaconstructie van 8,2 x 5,2 meter werd uitgevoerd in gemoffelde aluminium profielen, afgewerkt in de kleur grafietzwart (RAL 9011 mat). Gelamineerde houten balken vormen de structurele draagbalken ondersteund door stalen steunpalen in dezelfde aluminiumkleur. Voor de vloer werd gekozen voor een houtimitatie keramische tegel, die een warme uitstraling paart aan eenvoudig onderhoud. Een sterke troef van deze uitbreiding is dat er wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. Hierdoor heerst er in de veranda altijd een constante warmte. Er werd wel een aircocassette ingebouwd aan de doorgang tussen de keuken en de veranda.

De bouw van deze veranda biedt deze woning een aanzienlijke meerwaarde. Niet alleen door de extra ruimte en lichtinval maar vooral door het integreren van de omliggende groene ruimte in de dagelijkse woonbeleving. Of hoe een keukenrenovatie kan leiden tot het bouwen van een veranda…

Realisatie: All Seasons Veranda’s

Tekst: Carina Rooselaers

Foto’s: www.ink-antwerp.com

All seasons, veranda, woonuitbreiding, pergola, victoriaans, architectuur, glaspartijen, verandabouw
All seasons, veranda, woonuitbreiding, pergola, victoriaans, architectuur, glaspartijen, verandabouw
All seasons, veranda, woonuitbreiding, pergola, victoriaans, architectuur, glaspartijen, verandabouw