Ruimtewinst breed uitgesmeerd

‘Meer woonruimte’ was de kort en krachtig geformuleerde wens van de eigenaars van een landelijke woning. Janssens Veranda’s ontwikkelde een oplossing die de verwachtingen ruimschoots in vervulling liet gaan.

De uitvoering begon ook kort en krachtig: de volledige achtergevel van de woning ging eruit! Van linker tot rechterzijgevel, van vloer tot tegen de dakrand, werd de woning achteraan opengebroken. Bovendien werd deze ingrijpende verbouwing aangegrepen om op de verdieping een dakkapel in te stoppen en de dakhelling aan te passen.

Na de inleidende afbraakwerken moest de nodige stabiliteit verzekerd worden door het aanbrengen van een precies berekende fundering en een loodzwaar I-vormig stalen profiel over de volle breedte van de woning, gesteund door stalen kolommen. De achtergevel werd uiteindelijk terug gedicht met een combinatie van enkele volle wandvlakken afgewerkt met gevelsteen en kamerhoge vaste ramen, afgewisseld met dito schuifdeurramen. Hierdoor is een indrukwekkende openheid ontstaan. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de buitenruimte ‘moduleerbaar’ bij het interieur aansluiten. Het buitenschrijnwerk bestaat uit aluminium driekamerprofielen. De drievoudige beglazing voor een super-isolerende werking mag best exclusief worden genoemd.

Aansluitend op deze indrukwekkende woninguitbreiding verzekerde Janssens Veranda’s de aanleg van een terras dat zich over de volle breedte van de woning uitstrekt, met een gedeelte dat zich als een tapijt uitrolt over het gazon.

De indeling van de uitbouw laat alle woonfuncties royaal aan bod komen. Tegen één zijwand is een strakke moderne keuken aangebouwd met eiland en eetbar. Aan de tegenoverliggende zijwand zorgt een sobere haardwand met lang gestrekte keibedhaard voor gezelligheid bij de zithoek. Een ruim bemeten lichtkoepel versterkt de natuurlijke lichtinval. In de aluminium profielen van de lichtkoepel zijn spots geïntegreerd. Inbouwspots vinden we ook terug in het gesloten plafondvlak boven keuken en eetruimte.

Realisatie: JANSSENS Veranda’s

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: INK

janssens veranda, veranda, pergola, ruimtewinst, leefruimte, woonruimte
janssens veranda, veranda, pergola, ruimtewinst, leefruimte, woonruimte