Persoonlijkheid gewenst

De gewenste veranda moest nadrukkelijk ‘anders’ zijn dan het eerder klassieke beeld dat spontaan voor de geest komt bij dat begrip. Een strak modern ontwerp met uitgesproken persoonlijkheid luidde de samenvatting voor de briefing die bij Decoranda werd neergelegd.

Er gingen uiteindelijk drie ontwerpen vooraf aan de realisatie die nu dagelijks voldoening schenkt. Het werd een architecturaal statement dat het begrip veranda op een exclusief niveau tilt.

“Het eerste voorstel vonden we toch te klassiek,” blikt de eigenares terug op het afgelegde traject. “Daarop volgde een tweede ontwerp dat al veel beter beantwoordde, maar waarvan de constructie een praktisch onderhoud in de weg stond. Ten slotte kwam er een bouwkundig technicus aan huis die de constructie van de bestaande woning grondig analyseerde. Dat resulteerde in een 100 % naadloos integrerend ontwerp waar we echt gelukkig van werden.”

De woning bood een ruime oversteek aan de achterzijde en deze bleek na bouwtechnische analyse erg geschikt om het verandaontwerp volledig te laten versmelten met de bestaande woning.

Indrukwekkende openheid

Het weerhouden ontwerp toont een indrukwekkende openheid omdat de afbakening van de veranda volledig uit glasvlakken bestaat. Beide zijwanden zijn voorzien van kamerhoge schuiframen en ook de kopkant kan grotendeels geopend worden dankzij het verwerken van een vernuftig hoekschuifraam.
De vele mogelijke combinaties om de schuiframen te openen zorgen voor een exclusieve beleving van het veranda-interieur, dat naadloos kan overvloeien en deel uitmaken van het buitenterras. Anderzijds zijn alle glasvlakken aan de buitenzijde voorzien van zonnewering die geïntegreerd zit in de Reynaers aluminiumprofielen en toelaat de lichtinval heel gericht te temperen of te kiezen voor maximale privacy.

Wellnesszone

Het platte verandadak is aan één zijde doorgetrokken om een beschutte buitenruimte te laten ontstaan, ideaal voor de plaatsing van een jacuzzi. De lichtstraat die in de veranda voor nog meer helderheid zorgt, is herhaald in de kap boven de buitenruimte. Het plafond is afgewerkt met houten lamellen. Bijzonder is dat rondom de beschutte buitenruimte zonwering onzichtbaar verzonken zit in de dakrand. Het is dus mogelijk om de buitenruimte volledig ‘blikdicht’ af te schermen.

Decoranda verzekerde een zorgeloze sleutel-op-de-deur realisatie. “We zijn dankbaar voor de visie en het geduld van Wouter als contactpersoon, zodat het ontwerp kon uitgroeien tot onze volledige tevredenheid,” getuigen de eigenaars enthousiast.

Realisatie: Decoranda

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: Decoranda

decoranda, veranda, pergola, tuinkamer, woonuitbreiding

Een 100 % naadloos integrerend ontwerp waar we echt gelukkig van werden.

decoranda, veranda, pergola, tuinkamer, woonuitbreiding