Pergola’s trends onder de loep

Oorspronkelijk diende een pergola om steun te bieden aan klimplanten. Gaandeweg kwamen er andere functies bij zoals beschutting tegen zon en regen. Vandaag is de pergola een heuse buitenkamer om in te eten, relaxen of werken – in alle privacy, en met een uniek buitengevoel. Van echte hypes is geen sprake. Toch vallen er enkele trends te bespeuren. Een overzicht in vogelvlucht!

Dakje open en dicht

Ons klimaat vraagt om een dak dat de weersomstandigheden het hoofd biedt, en dat je in een handomdraai opent en sluit. Daartoe bestaan verschillende systemen: van verschuifbare, pivoterende en vouwbare lamellen in aluminium of kunststof, tot glas en waterdichte doeken.

Technologische snufjes

Veeleisende genieters worden op hun wenken bediend met technologische innovaties en automatiseringen. Pergola’s met elektriciteit, (led)licht en verwarming zijn haast de norm geworden. Ook gemotoriseerde zonwering, lamellen en screens zijn in trek. Net zoals systemen die je vanaf je tablet of smartphone aanstuurt. Zo regel je met één druk op de knop bescherming tegen regen en wind, en creëer je in een handomdraai de juiste lichtinval.

Aandacht voor geometrie

De rechthoekige pergola die op je woning aansluit als een overdekt terras, is een blijver. Toch duiken er meer aparte vormen op: van vierkant en zeshoekig tot achthoekig en cirkelvormig. Strakke, sobere modellen hebben meestal een moderne of tijdloze uitstraling. Complexere vormen doen het goed in een landelijke, rustieke of romantische omgeving.

Veel ontspanning, weinig inspanning

Van een pergola wil je vooral genieten en zo min mogelijk last hebben. Veel mensen geven dan ook de voorkeur aan een duurzame, onderhoudsarme constructie. Want een dakbedekking in doek moet je af en toe reinigen en ontmossen. En ook een houten pergola vergt wat onderhoud.

Bezin eer je begint

Pergola’s zijn er in een resem kleuren en materialen, vormen en prijsklassen. Stel een verlanglijstje op, informeer je over de opties, en vraag offertes bij erkende constructeurs. Zo vind je een pergola die jou én je huis op het lijf is geschreven. Doe zeker ook je voordeel met de tonnen tips en inspiratie op www.vivaveranda.be