Perfect één met de woning

Zoals veel gezinnen wou de familie Soufflet uit Ieper meer licht in huis en de mogelijkheid om bij alle weeromstandigheden volop van de tuin te genieten. Een combinatie van tuinkamer en pergola bleek de ideale oplossing.

Op de plek waar de familie Soufflet uit Ieper een tuinkamer en pergola liet bouwen, was er voorheen gewoon tuin. “Het is de kant waar we de hele dag zon hebben, van ’s ochtends tot ’s avonds en we wilden meer licht in huis dan wat we met het ene raam binnenkregen”, aldus de heer Soufflet. Een tuinkamer is dan natuurlijk de logische optie. Het raam werd opengebroken en de leefruimte werd uitgebreid met een tuinkamer. Met zijn 22 m² biedt de veranda voldoende ruimte voor het koppel om er samen te ontbijten en de krant te lezen. “Soms eten we er ook met bezoek, maar voor meer dan vier mensen is de ruimte eigenlijk niet geschikt.”

Vanuit de tuinkamer geeft een deur uit op de pergola. Die pergola is voor de familie Soufflet de ideale overgang van woning naar tuin. “Omdat een glaspartij de pergola aan één zijde afsluit, zitten we goed beschut tegen weer en wind en kunnen we extra lang buiten zitten. Het zorgt er ook voor dat pergola en veranda één visueel geheel vormen. We ontvangen in de zomer graag mensen, en dan is een pergola de ideale plek om samen buiten te eten.” Met zijn 16 m² kan dat natuurlijk gemakkelijk. De pergola sluit mooi aan op het buitenterras. De combinatie terras en pergola zijn voor de familie de ideale oplossing voor wanneer je een barbecue wilt houden, maar het weer wat twijfelachtig is.

Voor de glaspartijen werd Optima-gelaagd dubbel glas gebruikt. Dat is uiteraard perfect isolerend, zodat geen verdere zonnewering of airco nodig is. Enkel aan de zijde van de pergola, haaks op de wand met de glaspartij werden screens voor zonnewering verwerkt. Er werd een spanplafond geplaatst waarin inbouwspots werden voorzien. Voor de familie Soufflet is dat vooral qua onderhoud een echte meevaller: “Ik vreesde dat dat moeilijk te onderhouden ging zijn, maar je hebt daar eigenlijk geen werk aan.”

Eigentijdse look

Omdat de tuinkamer zich deels aan de straatzijde bevindt, werden binnenin wel rolgordijnen met lamellen voorzien. Maar dit is puur voor de privacy en heeft in geen opzicht een warmtewerende functie. Als je de warmte buiten wilt houden, heeft het overigens geen enkele zin om vanbinnen met zonnewering of gordijnen te werken: dat houdt enkel licht tegen. Effectief bestrijden van de warmte moet je doen voor ze binnenkomt, met zonwerende screens aan de buitenzijde van je tuinkamer of woning.

Het plat dak van de veranda en de pergola zijn afgewerkt met EPDM voor ideale isolatie. De profielen van de veranda werden bezet met witte platen van Trespa, die vaak worden gebruikt bij gevelbekleding. Het maakt dat tuinkamer en pergola één geheel vormen met de witgeschilderde gevel van de woning. Het contrast met het zwart van de profielen (RAL 9005) geeft het geheel een eigentijdse look.

De familie Soufflet is heel tevreden met de tuinkamer en over het werk van VeranClassic, die de hele constructie bouwde. “We waren in eerste instantie bij Renson gaan kijken om te zien wat er mogelijk was en daar is de naam VeranClassic gevallen, met wie ze een partnership hebben. Toen de vertegenwoordiger van VeranClassic langskwam, bleek dat bovendien een oud-leerling van me te zijn, dus dat we een leuke meevaller. In het algemeen leveren ze heel goed werk en is er een perfecte opvolging.”

Realisatie: Veranclassic
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: Veranclassic