Pauwels tilt de veranda naar een hoger niveau

Restaurant Le Mess in Etterbeek serveert (h)eerlijke seizoensgerechten met veel biologische en streekproducten. Niet alleen de keuken is van hoog niveau: ook de architectuur is een lust voor het oog. De vernieuwing van de veranda op het dak was een huzarenstukje – een kolfje naar de hand van Pauwels Veranda’s.

Karaktervol pand

Het restaurant huist in de voormalige officiersmess van het Arsenaal. Een authentiek pand met kenmerkende architectuur. Boven op de twee verdiepingen bevindt zich een veranda met een mooi uitzicht op de omgeving. De oude constructie was dringend aan vernieuwing toe. Door het enkelglas was de ruimte moeilijk te verwarmen, met veel energieverlies tot gevolg.

Industriële look

Zaakvoerster Marie-Pascale leerde Pauwels Veranda’s kennen op Batibouw. De decennia ervaring, hoge mate van innovatie en superieure kwaliteit overtuigden haar om met de firma in zee te gaan. Er werd gekozen voor een structuur in zwart aluminium – een stoere, ietwat industriële look die uitstekend past bij de uitstraling van het gebouw. Vooral het harmonieuze contrast met de bakstenen muur springt in het oog.

Speciaal verzoek

Naast de serre groeien druivelaars waarvan de takken zich door de ramen een weg naar binnen kronkelden. Een lust voor het oog, helaas met koude en tocht tot gevolg. In de nieuwe constructie moesten de druivelaars mee worden opgenomen, maar dan zonder verlies van warmte. Pauwels bedacht een ingenieuze en tegelijk esthetische oplossing met geïsoleerde aluminium panelen in dezelfde kleur als de veranda.

Ruimtelijk en intimistisch

Het hellende dak behoudt het hoogtegevoel en zorgt tegelijk voor een intieme sfeer. Het garandeert ook een snelle waterafvoer en het behoudt de warmte beter. De ruimte meet ongeveer 4 bij 12 meter en wordt voortaan het hele jaar door gebruikt. In de winter nemen er vooral groepen plaats. De tijdloze en duurzame constructie voldoet aan alle hedendaagse EPB-isolatienormen en strikte veiligheidseisen. De discreet ingebouwde zonwering zorgt ervoor dat de veranda ook ’s zomers een aangename temperatuur heeft.

Geslaagde samenwerking

Het strakke, minutieuze maatwerk van de veranda geeft Le Mess extra cachet en karakter. Bovendien wordt de ruimte nu het hele jaar door optimaal benut. De maximale bezetting heeft een positief effect op de inkomsten – een investering die rendeert. Bovendien verliep de samenwerking tussen Le Mess en Pauwels Veranda’s gezwind. “Van het eerste aangename contact en de ontwerpfase tot de feilloze realisatie – ik ben over de hele lijn tevreden. Design, planning en respect voor budget: Pauwels Veranda’s maakt er een erezaak van.”

Realisatie: Pauwels Veranda’s
Tekst: Peggy Van der Auwera
Foto’s: INK Antwerp