Oud wijkt voor nieuw

De eigenaars van deze woning in Beerse waren al lang vertrouwd met het begrip ‘veranda’, maar waar ze dagelijks tegen aan keken was niet langer in overeenstemming met wat hedendaagse verandabouw in zijn mars heeft en aan potentieel insluit om een woning met extra wooncomfort op te waarderen. Een ‘update’ diende zich aan.

De veranda dateerde uit de jaren tachtig, was opgeleefd en voldeed niet langer aan de verwachtingen inzake beleving. Bovendien werd de beschikbare oppervlakte als te klein ervaren. Hoog tijd om in te grijpen, vonden de eigenaars. De oude constructie moest wijken voor een hedendaagse woonveranda van circa 40 m². Gesbo Veranda’s uit Balen werd weerhouden als partner voor de volledige projectrealisatie, van afbraak tot afwerking. De keuze viel op aluminium in ‘steellook’-uitvoering, wat betekent dat de voordelen van aluminium als bouwmateriaal gepaard worden aan het karakteristieke uitzicht van een stalen constructie.

Alles omvattende projectrealisatie

Het ontwerp trekt maximaal de kaart van licht en ruimtelijkheid en garandeert bij alle weersomstandigheden een rijkelijke natuurlijke lichtinval.
Om het vooraanzicht van de woninguitbreiding optisch minder imposant te laten lijken, werd een asymmetrische raamvlakverdeling voorgesteld. De verticale wanden aan de voor- en linkerzijkant zijn over hun volle hoogte volledig uit glas. Rechts is er een volle wand. Daarin werd netjes een inbouwhaard geïntegreerd.

Het Gesbo-team deed hiervoor het nodige voorbereidende werk, o.a. voor de doorvoer van het rookkanaal.

Alle seizoenen beleving

De keuze voor een groot glasoppervlak dwingt vanzelfsprekend tot extra aandacht voor het binnenklimaat. De platte dakrand bestaat uit een houten structuur, verstevigd met staal, voorzien van isolatie en afgewerkt met een EPDM dakbedekking. Super isolerend en zonwerend glas voor het glasdak zijn onontbeerlijk. Een aan het volume van de uitbouw aangepast klimatisatiesysteem verzekert in alle seizoenen een aangename binnentemperatuur. Op vraag van de opdrachtgever kwam er een dubbele hor. In de dakrand is energiezuinige LED-verlichting geïntegreerd en centraal in het glasdak is er een ophangpunt voor een luchter voorzien.

De opdrachtgever is uiterst tevreden over de ganse realisatie door het Gesbo-team en betreurt alleen dat ze zelf niet vroeger hebben besloten tot vervanging van de oude veranda door wat er nu staat. Inmiddels is de tuin heraangelegd en staat met volle teugen genieten centraal in de dagelijkse verandabeleving!

Realisatie: GESBO Veranda’s

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: INK

“Het ontwerp trekt maximaal de kaart van licht en ruimtelijkheid, wat onder alle weersomstandigheden een rijkelijke natuurlijke lichtinval garandeert.”

“Om het vooraanzicht van de woninguitbreiding optisch minder imposant te laten lijken, werd een asymmetrische raamvlakverdeling voorgesteld.”