Oneindig veel mogelijkheden onder één dak

Steeds meer mensen worden zich bewust van de vele mogelijkheden die een veranda vandaag de dag te bieden heeft. De veranda heeft zijn stoffige imago definitief afgeschud en is nu de plek in huis om gezellig te tafelen met vrienden, te koken of om in alle rust te genieten van het uitzicht op je tuin.

Met een eigentijdse veranda kan dat allemaal. Ook de familie Van Eester zag de vele mogelijkheden van een hedendaagse veranda en klopte aan bij Veranda’s Janssens voor de realisatie van hun droomveranda, of beter droomveranda, droompergola en droomkeuken. Jawel, de familie Van Eester zag het groots en ging voor een uitgebreide renovatie.

Ruime, hedendaagse keuken

De familie Van Eester wilde in de eerste plaats een grotere, nieuwe keuken. “We hebben onze woning, die dateert van 2002, gekocht in 2012. Het was dus niet dat de keuken verouderd was, maar ze was wel te klein. Bovendien moesten we vroeger ook altijd buiten door weer en wind om van de keuken naar onze wasplaats en berging te gaan, omdat die bij de garage waren gebouwd,” zegt Luc. De familie had dat laatste euvel proberen op te lossen met een afdak, maar dat bracht weinig soelaas. “Bij regen en een westenwind werd het terras toch nog nat, ook onder de overkapping.” De veranda lost beide problemen op: de keuken is nu doorgetrokken tot aan de wasplaats én er is meer dan voldoende ruimte voor een nieuwe, grotere keuken die voldoet aan de hedendaagse normen en verwachtingen.

Veranda’s Janssens stond in voor de afbraak, het gieten van de fundering, de doorbraak van de keuken, nutsvoorzieningen, vloer- en chappewerken, het plaatsen van vloerverwarming, de aanleg van het nieuwe terras en de renovatie van het toilet. Het plaatsen van de nieuwe keuken gebeurde in samenwerking met DSM Keukens.

Totaalproject

Dat laatste was voor de familie Van Eester een belangrijke reden om voor Veranda’s Janssens te kiezen. Luc: “We hadden tevoren ook andere firma’s gesproken, maar die namen niet altijd alle werken op zich, waardoor we zelf met heel wat aannemers zouden moeten afspreken en de keuken bijvoorbeeld pas geplaatst kon worden als al de rest af was. Veranda’s Janssens organiseerde het totaalproject, zodat alle werken snel op elkaar konden volgen en wij maar met één partij moesten afspreken. Wij zijn natuurlijk wel bij DSM Keukens langsgeweest om onze keuken te kiezen, maar de praktsiche afspraken hebben DSM Keukens en Veranda’s Janssens onderling gedaan.”

Bij Veranda’s Janssens koos de familie Van Eester voor een veranda in twee delen. Er is het volledig gesloten deel met de nieuwe leefkeuken en daarnaast is er een half open gedeelte: een pergola die vanuit de woonkamer toegankelijk is via een schuifraam en met een wand van mat glas afgescheiden wordt van de oprit en zo voor extra privacy zorgt. “Kort na de feestdagen vorig jaar zijn de werken begonnen. Men had ons gezegd dat begin maart alles klaar zou zijn, maar eind februari was alles al af. Dat bewijst volgens mij dat ze de werken bij Veranda’s Janssens met veel ervaring en kennis inplannen,” aldus Luc.

Het hele jaar door genieten. Binnen én buiten.

En het resultaat mag er zijn. De veranda en pergola trekken de woning als het ware open naar de tuin en halen zo het natuurlijk daglicht maximaal naar binnen via de grote glaspartijen en de twee grote lichtstraten. De keuken is een heerlijke plek om met het hele gezin te vertoeven. “De keuken is nu de plek geworden waar we het vaakst zitten, omdat ze veel gezelliger is geworden. En sinds we de pergola hebben, eten we van april tot oktober waarschijnlijk 90 procent van onze maaltijden buiten, perfect beschut tegen weer en wind.” Met een windvast screen kan ook de pergola volledig worden gesloten. “Het screen houdt regen en wind heel goed tegen en we hebben ook gemerkt dat het met het screen volledig naar beneden nog een hele tijd warm blijft in de pergola. Maar erg vaak hebben we het nog niet gebruikt tegen het slechte weer, meestal laten we het half zakken, wanneer de zon laag staat.”

Perfecte klimaatregeling

De perfect isolerende materialen zorgen voor een aangename temperatuur in de veranda én in huis. Met driedubbel hoogrendementsbeglazing van het type Clear Safe Triple voor de ramen en Clear Safe Triple Sunstop voor het dak, is de nieuwe veranda natuurlijk perfect geïsoleerd, zodat de temperatuur er het hele jaar door bijzonder aangenaam is. De grote lichtstraten trekken dan wel veel licht binnen, zodat een heerlijk, open buitengevoel ontstaat in huis, maar houden de warmte ’s zomers bij een hoge zonnestand buiten. Op de profielen van de lichtstraten zijn telkens dimbare inbouwspots voorzien, vooral voor de gezelligheid. Ook de driekamerprofielen – Aliplast Max light – die werden gebruikt voor ramen en deuren, zijn hoogisolerend. Voor de schuifdeur werden eveneens hoogisolerende Ultraglideprofielen gebruikt.

De familie Van Eester heeft er bewust voor gekozen de ramen niet tot op de grond te laten doorlopen, omdat die dan minder snel vuil worden. Ook de keuze voor aluminiumprofielen – in dezelfde kleur als de garagepoort die enkele jaren eerder werd vernieuwd – werd ingegeven door onderhoudsredenen. Er is vloerverwarming voorzien zodat er geen radiatoren of andere storende elementen in de weg staan. Samen met de goede isolatie – dakisolatie van 15 cm en vloerisolatie van 8 cm – kan de familie Van Eester nu het hele jaar door aangenaam in de veranda vertoeven. Bovendien is er zonwering met ingebouwde screens, die ook de pergola volledig kunnen afsluiten van de tuin, mocht dat nodig zijn.

Realisatie: Veranda’s Janssens

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: Veranda’s Janssens