Minimalistische uitbreiding

De familie Vinck woont in een halfopen bebouwing van midden jaren 90. Aan ruimte geen gebrek, zeker omdat de kinderen bijna het huis uit zijn. Toch snakte het gezin naar meer comfort en bovenal: een fijne ruimte om in alle seizoenen te genieten van het buitengevoel. Verandaland maakte hun droom waar.

Veranda van de toekomst

Aan de achterkant van de woning bevond zich vroeger een afdak over de volledige breedte van het huis. De gedateerde overkapping – die alleen dienst deed bij mooi weer – maakte plaats voor een splinternieuwe uitbreiding. Een traditionele veranda kan je dit niet noemen. De minimalistische, geïntegreerde constructie is de veranda van de toekomst. Een eigentijdse, lichtrijke en piekfijn uitgeruste leefkamer die één is met de woning, het terras en de tuin.

Superslanke constructie

Verandaland stond in voor het ontwerp en de realisatie van deze luxueuze uitbreiding in aluminium met structuurlak. Om het geheel eigentijds en luchtig te houden, werd gekozen voor slanke profielen in een lichte kleur, grote schuiframen en een strakke dakrand. Bij mooi weer staan de ramen open. Maar ook als ze dicht zijn, voelt het hier haast alsof je buiten zit – mét het comfort van binnen. Het daglicht heeft vrij spel en de constructie zelf valt van binnenuit nauwelijks op. Bovendien zorgt de lichtstraat (met hoog zonwerend glas) over de hele breedte voor nóg meer lichtinval.

Verlaagd plafond

Omdat het plafond ietsje is verlaagd ten opzichte van de totale hoogte, krijg je een bijzonder sfeervol effect dat de ingewerkte ledverlichting nog versterkt. De onderhoudsvriendelijke stenen vloer heeft de uitstraling van parket – het beste van twee werelden. De vloer loopt trouwens door op het terras voor een harmonieuze overgang. De bewoners richtten de kamer in met moderne, warme meubels waaronder lederen zitelementen en een eettafel.

Aparte accenten

De blikvanger in deze veranda is zonder twijfel de accentmuur. Omdat de bewoners houden van een moderne industriële stijl, kozen ze voor fotobehang. De print toont een betonnen trap in een vervallen schoolgebouw: een afbeelding met een sterk expressief karakter.

Met dit knap staaltje bouwkundig vernuft toont Verandaland dat het in alle stijlen, inclusief de minimalistische, thuis is. De glas-op-glasconstructie met plat dak is een volwaardige uitbreiding van de woning die voor een flinke meerwaarde zorgt. “Van de vier verandabouwers die wij contacteerden, stak Verandaland er bovenuit. Het zorgeloze totaalpakket, het perfect inspelen op onze wensen en de persoonlijke, gemoedelijke aanpak bleken ontzettend grote pluspunten”, aldus meneer Vinck.

Realisatie: Verandaland
Tekst: Peggy Van der Auwera
Foto’s: Verandaland