Minimalistisch, strak en eigentijds

Een uiterst strak design en hoge ramen karakteriseren deze indrukwekkende veranda. Het opzet was tweevoudig: het gezin wou meer van de tuin kunnen genieten én de bouwheer had nood aan een werkkamer om zijn cliënteel te ontvangen.

Door de hoge ramen en zeer fijne strakke aluminiumprofielen begrijp je meteen waarom dit verandatype tot de productlijn ‘Minimal Line’ van Pauwels Veranda’s behoort. De structuur van deze 70 m² uitbreiding is minimalistisch, strak en eigentijds. Binnenin zijn er zo weinig mogelijk profielen zichtbaar. De horizontale profielen werden weggewerkt in de vloer en het plafond, alleen de verticale zijn zichtbaar. Omdat die ultrafijn zijn, lijkt het geheel volledig uit glas te bestaan.

“Buitengevoel” door schuifraam

“Bij een dergelijke minimalistische constructie is een grondige stabiliteitsstudie essentieel”, vertelt Nico Flamez van Pauwels Veranda’s. “De volledige dakstructuur rust op horizontale stalen balken, en niet op de ramen. Haal al de glaspartijen weg, en het dak blijft gewoon staan.” Het verlaagde plafond in combinatie met de hoge ramen van 3 m, zorgt voor een knap visueel effect. Het lijkt alsof de ramen eindeloos de hoogte in gaan. Een andere finesse is het schuifraam op een hoek van de veranda. Wanneer die hoek openschuift geeft dit een overweldigend ‘buitengevoel’. Ook bij de schuiframen zijn de aluminium profielen amper 2 cm breed, waardoor ze – in tegenstelling tot de meeste schuiframen – visueel nauwelijks te onderscheiden zijn.

Licht en warmte

Overal werd tweevoudig hoogrendementsglas gebruikt, met een isolatiewaarde van 1.0. Omdat de veranda zuidgeoriënteerd is, werd gekozen voor een volledig gesloten dak. Op die manier blijft de temperatuur in de veranda ook in de zomermaanden, wanneer de zon op haar hoogste stand staat, bijzonder aangenaam. Dankzij de hoge ramen geniet men in de veranda het hele jaar door van een maximale lichtinval.

Het volledige dak heeft een isolatiewaarde van maar liefst 0.13, of acht keer beter isolerend dan de hoe dan ook al superisolerende beglazing. Ook de kroonlijst werd minimaal gehouden. Waar een klassieke kroonlijst gewoonlijk om en bij de 25 cm meet, is deze hier amper 13 cm. De afwatering werd volledig onzichtbaar en geluidloos weggewerkt tussen de ramen en de gevel van de woning.

Budget: ca. 90.000 euro (excl. BTW incl. plaatsing)

70m2 uitbreiding, strakke design, hoge ramen, zwembad
70m2 uitbreiding, strakke design, hoge ramen, zwembad
70m2 uitbreiding, strakke design, hoge ramen, zwembad