Minimale profielen, maximaal zicht

Het gezin in deze woning in Eernegem wou een grotere leefruimte en keuken en tegelijk een beter zicht op de tuin. Dankzij de grote glaspartijen van deze strakke veranda in de Minimal Line, is het zicht op de tuin optimaal.

Met het nieuwe Minimal Line concept streeft Pauwels Veranda’s zoals de naam aangeeft, naar een veranda met zo weinig mogelijk zichtbare profielen. Daardoor krijgt het geheel een strakke, eigentijdse look waarin grote glaspartijen een maximaal zicht op de tuin geven. Omdat de vloer werd doorgetrokken in de veranda, vormen leefruimte en veranda een mooi geheel waar de tuin als het ware een geïntegreerd deel van uitmaakt. Een monorail schuifraam geeft toegang tot de tuin. De vloer werd zo gelegd dat er ook aan de onderkant van de ramen geen profielen zichtbaar zijn.

Verlaagd plafond

Deze veranda heeft een verlaagd plafond, waardoor er van binnenuit ook bovenaan geen horizontale profielen zichtbaar zijn. Die profielen van AluK zijn structuurprofielen met een driekamersysteem. De kleur (RAL 9004) is eigentijds en past perfect bij de stijl van de veranda. “Bij een dergelijke minimalistische constructie komt het er vooral op aan een degelijke stabiliteitsstudie te maken,” zegt Nico Flamez van Pauwels Veranda’s. “De hele dakstructuur rust op horizontale balken van gegalvaniseerd staal, en niet op de ramen. Haal al de glaspartijen weg, en het dak blijft gewoon staan.”

Het verlaagde plafond (plafondhoogte 2,70 m) geeft binnenin bovendien de indruk dat de ramen als het ware tot in de lucht reiken. Dat gevoel wordt nog versterkt door een raamhoogte van maar liefst 3 m. Waar de meeste veranda’s aansluiten op een gevel, werd hier, omwille van die hoogte, de uitbouw ingewerkt in het dak en sluit het geheel naadloos aan op dakgoot en kroonlijst van de woning. “Daarvoor moesten we eerst de pannen en het onderdak wegnemen, om ze na de bouw van de veranda terug te plaatsen,” aldus Nico Flamez.

Overal werd tweevoudige hoogrendementsbeglazing gebruikt, met een isolatiewaarde van 1,0W/m²K. Een lichtstraat van 4 x 2 m zorgt voor een groot open gevoel en brengt nog meer zonlicht naar binnen. De airco die in het plafond zit ingewerkt, zorgt voor de nodige verkoeling bij een hoge zonnestand. Screens werden niet voorzien en zijn gezien de isolatiewaarde van het glas, ook niet nodig.

“Dankzij de bijzonder goede voorbereiding, opmeting en uitwerking, maar vooral dankzij een bijzonder professionele plaatsing, zijn we meer dan tevreden,” klinkt het bij de bouwheer.

Budget: 42.000 euro

Realisatie: PAUWELS veranda’s

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: © Pauwels veranda’s

Pauwels veranda's, pauwels, veranda, pergola
Pauwels veranda's, pauwels, veranda, pergola

“Met het nieuwe Minimal Line concept streeft Pauwels Veranda’s
zoals de naam aangeeft, naar een veranda met zo weinig mogelijk zichtbare profielen.”

Pauwels veranda's, pauwels, veranda, pergola