Minimal Frames

Kenmerkend voor de veranda’s van Pauwels Veranda’s zijn de minimalistische profielen. Dat minimalisme heeft zijn hoogtepunt bereikt met de Orama Minimal Frames produced by Pauwels.

Dankzij technische expertise slaagt Pauwels Veranda’s erin veranda’s te bouwen waarvan het aanzicht van de profielen tot amper 2 cm gereduceerd werd. Gewoonlijk zijn profielen van veranda’s 6 tot 8 cm breed. Met dergelijke fijne profielen moet het gewicht op de constructie minimaal zijn. De bouw van zulke veranda’s is technisch dan ook heel moeilijk. “Bij Pauwels Veranda’s kunnen we iets verder gaan omdat we, in tegenstelling tot velen van onze collega’s, een stabiliteitsingenieur in huis hebben,” zegt Nico Flamez van Pauwels Veranda’s. “Hij doet heel grondig onderzoek en zorgt ervoor dat de constructie niet doorbuigt, wat voor een veranda eigenlijk minder evident is dan het klinkt.”

De eventuele schuifvleugels in dergelijke constructies zijn profielloos waardoor het mogelijk is om glaspartijen te verkrijgen van meer dan 4 meter hoog met een oppervlakte tot 18 m² zonder enige onderbreking. Het glas geeft stabiliteit aan de constructie.

Eigentijdse look

Het fijne, maar krachtige profielsysteem leent zich uitstekend voor eigentijdse uitbouwen.
Het is dan ook zeer gegeerd omwille van het ultramoderne uitzicht. Bij deze woning in Ninove werden de Orama-profielen gebruikt voor een uitbreiding van de woning, waarbij een nieuwe keuken werd geplaatst tegen de oude achtergevel van de woning. De glazen achterwand biedt een optimaal zicht op de tuin. De openschuivende hoek met een oppervlakte van maar liefst 10 m² geeft eenmaal geopend een enorm groot ‘buitengevoel’. Het onderscheid tussen de vaste en de bewegende vleugels is nauwelijks waarneembaar. De schuivende vleugels bewegen bijna geluidloos dankzij hun minstens acht inox wielen per vleugel, die over dubbele inoxrails rollen.

Maximaal glas

In deze gerenoveerde woning in Zottegem koos de bouwheer voor een grote glaspartij zodat de prachtige tuin als het ware de keuken wordt ingetrokken. Het volledige raam is maar liefst
6,30 m breed en heeft een schuivend deel van maar liefst drie meter.

Het vaste kader verdween volledig in de wanden, de vloer en het plafond, zodat er geen horizontale profielen zichtbaar zijn. Er is ook geen visueel onderscheid tussen de vaste en de schuivende delen.

www.pauwelsverandas.be

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: © Pauwels veranda’s

pauwels, veranda, viva veranda, minimalistische profielen
pauwels, veranda, viva veranda