Meer ruimte voor meer familie

Het huis van de familie Vandenbroucke had al een veranda. Een kleine ruimte, nog gezet door de vorige eigenaars. Die voldeed echter niet meer. “Wij zijn een nieuw-samengesteld gezin,” legt dhr. Vandenbroucke uit. “Er zijn veel kinderen en kleinkinderen. De familie bleef maar groeien. We hadden meer ruimte nodig.” Een uitbreiding van de keuken en de eetkamer drong zich op.

Voorzien op Belgische zomers

Een goede veranda is een spel met binnen en buiten, licht en beschutting. Deze veranda, uitgevoerd in aluminium schrijnwerk en met ledspotjes ingebouwd in het plafond, geeft de woning extra licht en een nieuwe diepte. Een lichtstraat in het dakwerk trekt de zon naar binnen. De dubbele beglazing is zonwerend, maar er zijn grote schuiframen voor maximale opening.

Naast techniek is ook stijl belangrijk. Het huis staat in een landelijke omgeving. De nieuwe veranda moest passen in het uitzicht en bij de tuin. De details doen het werk. Een noodzakelijk element, de goot, werd voorzien van een sierkroonlijst. Die rijmt op zijn beurt met het sierpaneel bovenaan de veranda, als kroon op de super-isolerende, dubbele beglazing. De kruiskozijnen, die een grotere glaspartij opdelen in kleine vakjes, hebben een aangename klassieke look, die authenticiteit en traditie geeft aan een nagelnieuwe creatie.

De familie bleef maar groeien. We hadden meer ruimte nodig. Een uitbreiding van de keuken en eetkamer drong zich op.

Armen naar de tuin

Origineel aan deze veranda zijn de open, overdekte uitbouwen, alsof het huis de armen uitstrekt naar de tuin. Deze uitbouwen, vanzelfsprekend in dezelfde stijl als de veranda, vertrokken van een praktisch probleem: het opbergen van het tuinmeubilair. Daar moest ruimte voor voorzien worden. Maar de overkappingen zijn meer dan opbergruimte: op zomeravonden kan er onder genoten worden van de temperatuur, zonder dat een buitje roet in het eten kan gooien. Ook de dakliggers van deze uitbouw (met enkel gelaagd glas) zijn voorzien van ledspotjes. Merk ook op hoe de uitbouw privacy verstrekt. De tuin heeft opeens nieuwe, intieme hoekjes. “We doen graag eens een barbeque met de familie,” vult mr. Vandenbroucke aan. “Daar is de tuin nu veel beter geschikt voor.”

Op tijd voor de zomer

Het hele proces kostte ongeveer acht maanden. ‘We hebben in het najaar contact opgenomen met Terrasdecor en de mogelijkheden besproken. In januari was er een ontwerp, van een architect waarmee Terrasdecor dikwijls samenwerkt. Het heeft allemaal ietsje langer geduurd, omdat we veel technische en visuele eisen hadden. “We waren veeleisende klanten (lacht). De veranda is dan gezet in juni, net voor het bouwverlof en net op tijd om van de zomer te profiteren.”

En heeft de nieuwe ruimte het leven in huis veranderd? Ja, zo blijkt. “Vroeger zaten we meer binnen, bij de open haard en de tv. Nu gaan we in de veranda ziten, zonder tv, maar bijvoorbeeld om naar muziek te luisteren.”

Ontwerp: Terrasdecor

Tekst: Mark Cloostermans

Foto’s: Terrasdecor

terrasdecor, Vandenbroucke, veranda, pergola
terrasdecor, Vandenbroucke, veranda, pergola
OUT NOWUne nouvelle Viva Veranda

Découvrez le nouveau magazine maintenant dans votre magasin Delhaize ou votre commerce quotidien de journaux.

P.S.: Vous pouvez également nous trouver à Batibouw!

SAVOIR PLUS SUR BATIBOUW
NU IN DE WINKELEen nieuwe Viva Veranda

Ontdek het nieuwe magazine nu in uw Delhaize of dagbladhandel.

P.S.: Je vindt ons ook op Batibouw!

MEER OVER BATIBOUW