Een maximale uitstraling en een minimum aan onderhoud

“Een houten veranda moet je voortdurend verven terwijl een aluminium veranda geen tot amper onderhoud vraagt.” Zoals met zoveel clichés is ook deze uitspraak een misvatting. Wat doe je dan wel en wat doe je niet om decennia lang van een onberispelijk mooie veranda te kunnen genieten? Een minimum aan onderhoud moet en meer mag….

Hou je van hout?

Dat een houten tuinkamer frequent en intensief onderhouden moet worden is een misvatting. Een dak ziet het meest af (blootstelling aan weer en wind), kies daarom bij het ontwerp een dakstructuur met een buitenafwerking in aluminium. Kies vervolgens voor profielen in duurzaam hardhout die reeds volledig afgelakt zijn met verf op watergedragen basis. Dit garandeert een uitzonderlijke afwerking en een onderhoudsvriendelijk materiaal met een zeer lange levensduur. Bovenop de speciale grondlaag van 120 micron wordt een eindlaag van 40 micron aangebracht in een RAL kleur naar keuze. Een nieuwe schilderbeurt is pas na 6 à 7 jaar aan de orde, zachtjes opschuren en herschilderen in de gewenste kleur.

Hout vraagt wat meer aandacht, je krijgt er wel zoveel meer voor terug.

Dan toch maar aluminium…

Gelakt of geanodiseerd aluminium hoeft niet geschilderd of gevernist te worden en is goed bestand tegen vuilafzetting. Onderhoudsvriendelijk dus wel, maar niet onderhoudsvrij, wat wil zeggen dat je het wel regelmatig moet reinigen en op geregelde tijdstippen controleren.

Aluminium profielen reinig je het best met water, spons en een neutrale zeep (pH tussen 5 en 8). Twee keer per jaar is voldoende als je in een landelijke omgeving woont en 4 x per jaar in een stedelijk gebied of aan de kust. Deze gewone schoonmaakbeurten kunnen samen worden gedaan met het reinigen van de beglazing. Naspoelen met proper water en afdrogen met een zachte niet pluizende doek.

Verandabeglazing en dak

Het verandaglas reinig je met voldoende lauw water en een neutraal detergent (bv. Dreft), daarna afspoelen met proper water en drogen met een trekker. Twee keer per jaar is voldoende als je in een landelijke omgeving woont en 4 x per jaar in stedelijk of kustgebied.

De verandagoot dient regelmatig vrij van bladeren en ander vuil gemaakt te worden om een vrije afvoer van het hemelwater te verzekeren.

Minstens één keer per jaar

Maak de drainagegaten van de profielen vrij en controleer de voegdichtingen. Check de werking van de beweegbare delen en sluitpunten. Ontdoe de bewegende delen van stof en andere onzuiverheden (zonder water of schoonmaakmiddel!) en smeer de scharnier- of sluitpunten in met een specifieke smeerolie. Daarnaast moeten steeds de schroeven gecontroleerd te worden.

Reinig de geleiders van screens en verandazonwering en besproei daarna met siliconespray.

Foto’s: Verandaland

verandaland, veranda, pergola
verandaland, veranda, pergola