maximaal (tuin)genot in alle omstandigheden

Voortaan kunnen Ludo en Jacqueline het hele jaar door in optimale omstandigheden van hun prachtige tuin genieten. Deze combinatie van woonveranda met pergola in landelijke stijl is voortreffelijk geïntegreerd in de woning. De uitbreiding creëert een spontane overgang van de woning naar het vele groen in hun achtertuin. De screens tegen de zuidwest kant en een volledige klimaatregeling zorgen voor koele temperaturen in de veranda en in een groot gedeelte van het huis, tijdens warme zomerdagen!

Na de overdracht van hun onderneming kwam er tijd vrij voor Jacqueline en Ludo uit Sint-Truiden. Het leek hen een prima gelegenheid om meer plezier te beleven aan hun mooie, grote tuin. Jammer genoeg was het er nogal winderig en gezellig samenzitten zat er niet vaak in. Al snel koos het Limburgse koppel ervoor om de hele achterbouw in te vullen met een veranda en een gedeelte pergola. Om zich te goed kunnen doen aan de goede buitenlucht, ook in minder warme periodes.

Combi veranda-pergola

Ludo zette zich aan het tekenen en ging samen met zijn vrouw een kijkje nemen bij diverse verandabouwers op Batibouw. Maar het was een bezoek aan de veranda van een collega die gebouwd had met Gesbo dat Jacqueline en Ludo op het spoor bracht van de verandaplaatser uit Balen. Ze waren meteen verkocht: de veranda zat goed in mekaar, was fijn afgewerkt en vakkundig geplaatst. Ook zij gingen in zee met Gesbo.

De oorspronkelijke tekeningen van Ludo werden omgezet in een definitief plan. Met de pergola werd nog wat geworsteld. De oorspronkelijk voorziene koepel zou niet genoeg licht opleveren. Want de bouwheer wou zo weinig mogelijk lichtverlies in zijn keuken. De uiteindelijke dakkapel volledig in glas maakt dat ze in huis niet aan zonlicht moeten inboeten.

De steengrijze kleur harmonieert prachtig met de bestaande woning in fermettestijl.

STEENGRIJS aluminium

Een veranda van 48 m2 en een pergola van 23 m2 plaatsen is een hele klus. Behalve de bouwaanvraag nam Gesbo alles voor zijn rekening. Van de voorbereidende grond- en funderingswerken over de metselwerken tot het plaatsen van de arduinen. Eens de constructie geplaatst was op de muurtjes, werd de elektriciteit gelegd, de verwarming en verlichting aangebracht en de volledige binnenbepleistering uitgevoerd. De meeste werken gebeuren in eigen beheer, voor andere delen zoals het bevloeren werkt Gesbo met vaste onderaannemers. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad worden soms ook de verwarmings- en elektriciteitswerken uitbesteed. Enkel de veranda plaatsen kan ook, in samenspraak met de klant. Of zoals bij deze bouw in een totaalpakket.

In Sint-Truiden werd het een aluminium constructie met rustieke profielen van Sapa met een gedeeltelijk plat dak met een lichtkoepel erin. Allemaal kwalitatief hoogstaand materiaal. De veranda is voorzien van een plafond in Gyproc, volledig geschilderd door de medewerkers van Gesbo. De buitenzijde is in gegroefde multiplexplaten die ook volledig werden geschilderd in de kleur van de constructie. De steengrijze kleur (Ral 7030) harmonieert prachtig met de bestaande woning in fermettestijl.

Goede verluchting en klimaatregeling

De voorzijde van de veranda is uitgerust met een overstekend afdakje. Waardoor de deuren zelfs kunnen blijven openstaan als het regent. Volledig gegoten sierkolommen die steunen op arduinen sokkels verfraaien het geheel. In de veranda zelf zit er in de lichtstraat een dakvenster met opengaand luik. Om in warmere periodes te kunnen verluchten.

Ingebouwde screens houden de zon buiten tijdens warme zomerdagen.

Verregaand vakmanschap

Ludo en Jacqueline zijn heel tevreden over hun samenwerking met Gesbo en over het resultaat. De plaatsing is helemaal naar wens verlopen. Vanaf de eerste spadesteek in de grond tot de laatste verflik werden ze op de hoogte gehouden van de aanpak.

De verschillende ploegen hebben professioneel werk afgeleverd. Kleine aanpassingen werden zonder morren uitgevoerd en enkele misverstandjes werden in no time verholpen. Zelfs een extraatje was niet teveel gevraagd.

Realisatie: Gesbo Veranda’s en tuinkamers

Tekst: Carina Rooselaers

Foto’s: Gesbo Veranda’s en tuinkamers

Gesbo, Sint-Truiden, veranda, pergola, woonuitbreiding, rustieke profielen
Gesbo, Sint-Truiden, veranda, pergola, woonuitbreiding, rustieke profielen
Gesbo, Sint-Truiden, veranda, pergola, woonuitbreiding, rustieke profielen