Living the good life… outdoors

Op de zon zullen we nog enkele weken moeten wachten, maar nu het einde van de lange donkere winter nadert, kunnen we weer beginnen dromen van die heerlijke lange dagen, waarin we de rust en de schoonheid van onze tuin en van de natuur herontdekken. Omdat onze levens alsmaar drukker en hectischer worden, kopiëren we – zodra het even kan – gretig de levensstijl die we kennen van in de vakantie: buiten koken, in open lucht tafelen met vrienden en tot de nacht valt blijven keuvelen bij een glaasje gekoelde wijn. We hechten steeds meer waarde aan rusten, genieten… aan Het Goede Leven zeg maar. Mét hoofdletters.

Het hernieuwde succes van de veranda

Net daarom zoeken we oplossingen die het buitenleven van de eerste zonnestralen tot in de nazomer kunnen rekken. De combinatie van pergola en veranda doet het daarom bijzonder goed in ons land. Binnen, buiten en alle stadia ertussen zijn dan een optie, afhankelijk van het weer. Vooral wanneer die pergola is uitgerust met windvaste screens en/of lamellen kan je hem flexibel afstemmen op het weer en je wensen. Wie veel zon wil, laat de lamellen open, wie schaduw wil, wordt met één druk op de knop op zijn wenken bediend, en wanneer er een windje opsteekt, laat je enkele screens neer…

Naast de vernieuwde belangstelling in buiten leven is ook de leefkeuken een trend die onrechtstreeks heeft bijgedragen aan het vernieuwde succes van de veranda. De weinige gezinsmomenten die onze drukke agenda’s nog toelaten, willen we immers optimaal benutten. We willen samen zijn wanneer dat kan en dat is dikwijls tijdens, vlak voor of na een maaltijd. Terwijl ouders koken, maken kinderen huiswerk. Na het eten wassen we af en praten we nog wat met elkaar, tot het tijd is voor wat me-time in de sportclub of voor televisie. Het succes van de open leefkeuken is daar niet vreemd aan, want de keuken is de plek bij uitstek waar het gezin bijeenkomt.

Tel beide trends samen en je komt tot een logische conclusie: een veranda waarin een gezellige leefkeuken geïnstalleerd werd, is dé must have voor elk hecht gezin dat weet waar het leven echt om draait. Het is de perfecte plek om in alle rust samen te zijn en te genieten van het zicht op de tuin.

All-in

Dat dachten ook de trotse eigenaars van deze leefveranda en pergola. Toen ze bij Veranda’s Janssens aanklopten was dat met de bedoeling om hun keuken te vergroten, zonder dat dit tot lichtverlies zou leiden in de rest van de leefruimte. “Een beter zicht op de tuin was opportuun. En gelet op het Belgische weer, was een terrasoverkapping waar het gezin gezellig kan vertoeven met een tas koffie of de aperitief ook een must,” zegt Ann Janssens van Veranda’s Janssens. De bouw van een veranda en pergola kaderde in een complete renovatie van de woning. Een nieuwe keuken was sowieso nodig en de extra ruimte is natuurlijk meegenomen. De pergola, met een dak van dicht draaiende lamellen, vormt bij elk weertype de perfecte overgang van binnen naar buiten.

Voor het gezin was het ook belangrijk dat ze voor alle werken bij één firma terecht konden, zodat ze niet zelf alle aannemers moesten zoeken en alle werken coördineren. In dit geval stond Veranda’s Janssens dus ook in voor het uitbreken van de muren het metsen van scheidingsmuren, de vloerwerken, de elektriciteitswerken…

“Alle werken worden bij ons voorzien, van ontwerp, fundering, metselwerken, bouwen van de constructie, plaatsen van gyproc, elektriciteit, verwarming, tot de afwerking en inrichting met rolgordijnen, horizontale blinden… Zelfs de schilderwerken worden door ons uitgevoerd, als de klant dat wil,” aldus Janssens. Veranda’s Janssens werkt vast samen met keukenbouwer DSM Keukens. “Het grote gemak voor onze klanten is dat wij vaak met elkaar samenwerken en we de planning vlot op elkaar kunnen afstemmen. Wij coördineren alles. Wanneer wij klaar zijn met de technisch voorbereidende werken komt DSM Keukens de week nadien de keuken opbouwen.”

Voor de beglazing werd driedubbel superisolerend glas van 48 mm dik gebruikt. Met een isolatiewaarde van 0,6 houdt dit glas de temperatuur in de veranda een heel jaar door heel aangenaam. Ter vergelijking: de dubbele beglazing die vroeger werd gebruikt had een isolatiewaarde van 1,0. De gebruikte beglazing heeft een lichttransmissie van maar liefst 72 procent en een zontoetredingsfactor van 45 procent. “Dat is ideaal voor de gevels, in het dak echter hebben we dezelfde beglazing gebruikt maar met een zontoetredingsfactor van 22 procent en een lichttransmissie van 45 procent,” licht Janssens toe. Op het zonwerend glas na werd geen specifieke zonwering voorzien. “Maar de terrasoverkapping zorgt natuurlijk ook voor een zonnewering met de opendraaiende lamellen, die in beide richtingen kantelen met de zon mee en tegen de zon.” Omdat de veranda oostelijk georiënteerd is, was het niet nodig airco te voorzien.

“Met deze constructie laten we een woonuitbreiding zien die kadert in een renovatie, met een veranda die de woonruimte gevoelig vergroot, een terrasoverkapping, een nieuwe keuken, kortom een groot deel van het assortiment komt tot zijn recht in deze realisatie,” vat Janssens samen.

Buiten leven = buiten eten

Wanneer het kan, willen we buiten leven, met vrienden en familie. En omdat wij Belgen bourgondiërs zijn, zijn buiten eten en koken daar een essentieel onderdeel van geworden. Ook de producenten en verkopers van barbecues merken dat. “Een barbecue is des te leuker voor de kok van dienst, want die kan gewoon bij zijn gezelschap in de tuin zijn,” zegt Wannes Grauwels, sales assitent voor het Canadese barbecuemerk Broil King.

Mag het wat meer en lekkerder zijn?

Het gastronomische aspect van barbecueën wordt ook belangrijker. De tijd waarin we tevreden waren met een geïmproviseerd kampvuur en een rooster waarop we enkel worsten lieten aanbranden, lijkt definitief voorbij. Als we volop van het buitenleven willen genieten, mag het allemaal wat meer zijn. Dat merken ze bij Standaard AHZ, importeur van Broil King barbecues, heel goed aan de verkoop van de accessoires. Met een spit kan je zelf je gevogelte braden, terwijl je met een gietijzeren rib roaster je eters overheerlijke ribbetjes serveert. Maar ook zaken die je niet onmiddellijk met barbecueën associeert, doen het heel goed, zoals de gietijzeren wokpan of de pizzasteen waarmee je gasten tijdens het aperitief verrast met zelfgemaakte pizza’s.

Gas of houtskool?

Die hard barbecuefanaten zweren bij de goede oude barbecue met houtskool. “Als je voldoende tijd hebt, heeft een houtskoolbarbecue zeker zijn charme,” bevestigt Grauwels. “Maar je hebt geduld nodig. Je moet het vuur aan de gang krijgen en eenmaal dat gelukt is, moet je het ook op temperatuur houden. Dat is op zich niet moeilijk, maar het vraagt wel aandacht en geduld.” Het is niet iets wat je snel even doet wanneer je na een lange werkdag thuis komt en je kinderen hongerig vragen wanneer het nu eindelijk etenstijd is.

“Het grote voordeel van een gasbarbecue is dat het zo gemakkelijk is,” zegt Grauwels. “Je steekt hem snel aan en een korte tijd later is hij op temperatuur. Je hebt een groter bakoppervlak dat overal even warm is, je kan gemakkelijker indirect bakken én de temperatuur is erg gemakkelijk te regelen.” Erg handig voor wie van barbecue houdt, maar daar niet altijd uren voor wil uittrekken.

“En als je een goede gasbarbecue koopt, zal je eten net zo lekker zijn als bij een barbecue op houtskool,” verzekert Grauwels. “Voor een lekkere barbecue is het vooral belangrijk dat de sappen die bij het bakken uit het vlees of de groente druppen, op een voldoende groot en heet oppervlak terechtkomen, zodat ze kunnen verdampen en terug in het vlees of de groente terechtkomen. Dat geeft de barbecuegerechten hun typische smaak, ongeacht of je een gas- of een houtskoolbarbecue gebruikt.”

“Als je voldoende tijd hebt, heeft een houtskoolbarbecue zeker zijn charme.”