Klassieke villa wordt hippe woning

Verjonging versmelt leeffuncties

De bestaande woning inspireerde een stel twintigers om ze aan te passen aan de hedendaagse verwachtingen. Een drastische transformatie van de benedenverdieping liet de leeffuncties naadloos in elkaar overvloeien. Dankzij een moderne verandaconstructie vergrootte de woonoppervlakte met bijna 60m².

Slopen creëert openheid

De verjongingskuur werd opgedeeld in twee fasen. Het slopen van alle binnenmuren resulteerde in een open leefruimte rond de keuken. Kook- en eetzone versmolten in één meubelontwerp. Een houten vloer zorgt voor een warm evenwicht t.o.v. het strakke witte keukenmeubilair.

Schuifraamdeuren verzekeren panoramisch uitzicht

Het uitbreken van de achter- en zijgevel liet toe een L-vormige verandaconstructie te integreren die mooi aansluit op de keuken en living. Het ontwerp uitgevoerd in aluminium profielen toont grote raampartijen en een plat dak. Liefst 21m glasvlak van vloer tot dakrand zorgen voor een zee van licht in het interieur en een panoramisch uitzicht op de tuin. Schuifdeurramen met in de vloer verzonken profiel en rails, dragen bij tot een naadloze aansluiting met de buitenleefruimte. Bovendien is deze constructie rolstoelvriendelijk en daardoor toekomstzeker.

Isolatie als basis voor wooncomfort

Daglicht wordt ook via twee vlakke gepatenteerde Flatglass-lichtkoepels met driedubbel glas toegelaten tot de uitbouw. De isolatie is doorslaggevend voor de vierseizoenen bewoonbaarheid. Hier is gekozen voor een 12cm dikke laag resol hardschuim als dakisolatie. In de aluminium dakgoot kan buitenzonwering geïntegreerd worden om opwarming verder tegen te houden.

Het plafond is afgewerkt in gipskarton en voorziet langs de ramen een nis voor verborgen gordijnophanging. In alle seizoenen, overdag en ’s avonds, schenkt deze ingrijpende renovatie levensvreugde aan de bewoners.

Realisatie: Aldera

Foto’s: INK