Compacte keukenextensie blaast stadstuin nieuw leven in

Plaatsgebrek handig aangepakt

De diepte van het bouwterrein was eerder beperkt, terwijl de breedte dan weer best meeviel. Toch legden de vorm en afmetingen van het grondstuk de woning flink wat beperkingen op, zoals een erg kleine keuken en een donkere eetkamer. De toevoeging van een veranda resulteerde in een nieuwe beleving.

Compacte uitbouw

Meer ruimte en licht werden nadrukkelijk gewenst, evenals de mogelijkheid om meer buiten te genieten, maar een structureel verbouwing van de woning was te vermijden.

Het ontwerpteam van Aldera bedacht een compacte keukenuitbouw, goed voor meer levensruimte en wooncomfort.

Een plat dak met extra

De vormgeving van de woning dicteerde de ontwerpers een uitbouw met een plat dak. De bestaande woning reikte nog meer elementen aan: zo kreeg het witte buitenschrijnwerk en dito gevels van de woning een logisch vervolg in het tweezijdig (binnen en buiten) wit gekleurde aluminium voor de verandaconstructie.

De wens naar meer lichtinval ging in vervulling door de verandaconstructie te bedenken met een openzwaaiende zijde aan de zuidkant, de meest zonnig kant.

Hocuspocus glasvlakken

Glas en schrijnwerk zijn een vanzelfsprekend gegeven voor elke verandaconstructie, maar de actuele technische mogelijkheden laten de ontwerpers toe oplossingen te bedenken die steeds beter aansluiten bij de verwachtingen van de klant.

De compacte keukenuitbouw meet 15m². Bij een keuze voor de gebruikelijke schuiframen, zou de doorgang vanuit de veranda naar de buitenleefruimte maximaal 1,80m breed zijn geweest. Nu stelde Aldera een 4-ledig vouwraamsysteem voor, waardoor bijna de volle breedte van het gevelvlak openzwaait!

Daglicht gul onthaald

De ritmiek van het vouwraamsysteem wordt herhaald in de 4 glasvlakken die parallel t.o.v. de tuin staan en op hun beurt bijdragen tot een gul onthaal van daglicht.

Het goed geïsoleerde platte dak is opgewaardeerd met een 2,4 x 2,0 m grote dakkoepel, voorzien van drievoudig glas. Zo krijgt het daglicht maximaal vrij spel, zonder risico op overdreven opwarming van de veranda.

Realisatie: www.aldera.be
Vouwraam: Triton van Blyweert-AluK
Foto’s: INK

compact, keukenuitbouw, plat dak, vouwraamsysteem, harmonicaraam, dakkoepel
compact, keukenuitbouw, plat dak, vouwraamsysteem, harmonicaraam, dakkoepel
compact, keukenuitbouw, plat dak, vouwraamsysteem, harmonicaraam, dakkoepel