Intimiteit en openheid verzoenen

De eigenaars zochten naar een aanvulling op het bestaande keukengedeelte met een rustige zit- en relaxhoek. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het moment van de dag gaat de voorkeur naar maximale openheid met veel lichtinval en uitkijk op de tuin, dan wel naar intimiteit en eenheid met het leven in de woning.

Verandaland uit Waregem ontwierp de bijpassende veranda-oplossing en verzekerde nadien een zorgeloze sleutel-op-de-deur uitvoering, inclusief funderingswerken.

De moderne woonveranda is een aluminiumconstructie die netjes werd ingepast tegen de uitspringende berging en aansluit in het verlengde van de keukeninrichting. Tot een esthetisch geslaagde integratie draagt o.a. de hoge antracietkleurige kroonlijst bij, die de nieuwe verandaconstructie en de bestaande berging omarmt.

De charme van hout

Een absolute blikvanger is het gebruik van warm hout om de integratie van de veranda in de bestaande woning te ondersteunen. Fijne verticale houten profielen harmoniëren met de antracietkleurige aluminium profielen terwijl ze voor een elegante afwisseling in het gevelbeeld zorgen. Ook de onderkant van de uitspringende kroonlijst is afgewerkt met houten lamellen waarin spots verwerkt zitten.

Inbouwpspots keren ook terug in het plafond van de veranda.

Open voor het buitenleven

De hoekconstructie is in beide vlakken voorzien van hoge schuiframen zodat maximale openheid kan ontstaan naar zowel de tuin als het aanpalende terras met buiteneetkamer. Dankzij de geïntegreerde horren worden ongenode gasten buiten gesloten. Bovenaan de glasvlakken is een band met fijne kruisraamverdeling ingewerkt.

Tegen de achtergevel van de woning is een schuin hellende lichtstraat aangezet. De hellingshoek helpt om het glas langer schoon te houden. De lichtstraat brengt extra licht in de keuken en de veranda, ook wanneer de rolluiken gesloten zijn.

Moduleerbare lichtinval

Bijzondere verfijning toont deze verandaconstructie bij de verwerking van rolluiken en screens. Tussen het plafondkader en het aluminium schrijnwerk is een fijne holte uitgespaard waarin screens onzichtbaar verdwijnen. Aan de buitenzijde zorgt eenzelfde detaillering voor het onzichtbaar inbouwen van rolluiken. De combinatie van rolluiken en screens zorgt in de koude seizoenen voor intimiteit en bijkomende isolatie terwijl bij mooi weer het zonlicht ongehinderd kan binnendringen of op maat getemperd wordt door de screens.

Realisatie: Verandaland

Tekst: Eduard Coddé

Foto’s: Verandaland

verandaland, machelen, veranda, pergola
verandaland, machelen, veranda, pergola
OUT NOWUne nouvelle Viva Veranda

Découvrez le nouveau magazine maintenant dans votre magasin Delhaize ou votre commerce quotidien de journaux.

P.S.: Vous pouvez également nous trouver à Batibouw!

SAVOIR PLUS SUR BATIBOUW
NU IN DE WINKELEen nieuwe Viva Veranda

Ontdek het nieuwe magazine nu in uw Delhaize of dagbladhandel.

P.S.: Je vindt ons ook op Batibouw!

MEER OVER BATIBOUW