Houten veranda omarmt landelijke stijl

Eenheid tussen de architectuur van de woning en het ontwerp van de gewenste uitbreiding van de leefruimte stonden voorop voor de eigenaars. Naast een verruiming van het interieur stonden een gefaseerde beleving van de buitenruimte en een panoramisch uitzicht op de tuin bovenaan het verlanglijstje.

De charmes van hout

Gesbo ontwierp een houten verandaconstructie die perfect aansluit op de landelijke woningstijl. Zo is er onderaan een gemetselde boord in dezelfde karaktervolle gevelsteen als de woning, met daarop een dikke arduinen vensterbank .

De keuze voor tropisch hardhout ondersteunt zowel het landelijke uitzicht als de kwalitatieve bewoning in alle seizoenen.

Symmetrie straalt rust uit

Het ontwerp met zuidelijke oriëntatie getuigt van veel zin voor symmetrie, wat rustgevend werkt. Zo is er de fijne vlakverdeling in de glasband onder de kroonlijst. De opbouw van glasvlakken en buitenschrijnwerk is symmetrisch gespiegeld aan de centrale as die door de brede opening naar de buitenleefruimte loopt. De dubbele deur is voorzien van een zijdelings wegschuivende dubbele hor, erg aangenaam tijdens de warmste dagen van het jaar.

Energiezuinige veranda

De gewenste woninguitbreiding moest bijdragen tot een opwaardering van de dagelijkse woonbeleving. Bijgevolg bestede Gesbo veel aandacht aan de thermische isolatie, met de keuze voor hout en dubbele beglazing met een uitstekende 1.0 U-waarde. De keuze voor een plat dak laat een dikke isolatielaag toe.

Landelijk interieur

Voor de inrichting van de 28 m² leefruimte is de landelijke stijl consequent doorgezet. De keuze voor een houten vloer lag dan ook voor de hand. De aansluiting op het interieur van de woning zit ook in dezelfde symmetrieas als de dubbele deur naar het terras. Centraal in de nieuwe leefruimte zijn een open haard en vlakscherm-TV geïntegreerd.

Realisatie: GESBO

Foto’s: INK