Grote glasramen in veranda halen buiten naar binnen

Aan Peggy en Gert zijn geen grote fans van veranda’s verloren gegaan. En toch werd hun woning recent uitgebreid met een tuinkamer van Miniflat. De ultramoderne, strakke en minimalistische look van de Minimal uitvoering van Miniflat haalde hen over de streep. Buiten het onderhoudsvriendelijke van aluminium, binnen de warme charme van hout. Maar bovenal de grote glasramen waardoor ze het gevoel hebben van eigenlijk in de tuin te zitten.

Opgroeiende kinderen vragen wat meer ruimte en ook de oorspronkelijke keuken bleek te klein. Maar waar vind je een glazen constructie die bij je woning past en niet onder de noemer veranda valt? Het gezin uit Tongerlo houdt immers niet van veel tierlantijntjes en wilde de glazen extensie zo strak als het kan met zo weinig mogelijk zichtbare profielen. Laat dat nu net de Minimal uitvoering van Miniflat zijn op wiens afbeelding Gert tijdens het surfen op internet terechtkomt. En dan gaat het snel. Alle afspraken worden perfect nagekomen zowel qua timing als materiaal. Binnen een redelijke termijn werd het bouwproject vlot afgewerkt.

Grote glaspartijen, weinig zichtbare profielen

Nu staat er achteraan het huis een constructie van 4 op 6 meter met een grote lichtkoepel. Het onderhoudsvriendelijke aluminium aan de buitenkant en het warme karakter van het hout aan de binnenkant werden gecombineerd in een heel moderne constructie waar het glas in de vloer en het plafond zit. Er zijn geen profielen zichtbaar aan de vloer, noch aan het plafond. Dit systeem heeft Miniflat speciaal uitgewerkt met haar architecten om de glaspartijen zo groot mogelijk te krijgen. De verticale profielen dragen het dak maar heel de constructie moet ook berekend zijn op sneeuwlasten en daarvoor heb je draagsteunen nodig. Die werden hier voorzien in hout. De natuurkleur en warmte van hout is immers niet te kopiëren in aluminium.

Opgroeiende kinderen vragen wat meer ruimte en ook de oorspronkelijke keuken bleek te klein.

Volwaardig deel van het huis

De veranda van Peggy en Gert is natuurlijk veel meer dan een glazen kamer. Het is een volwaardig plekje in huis dat de nieuwe keuken omvat maar ook dienst doet als leefruimte en ontmoetingsplaats voor alle gezinsleden en bij gelegenheid ook voor de vrienden van Elise en Michiel, de tienerdochter en -zoon des huizes. In die extra ruimte kunnen ze elke dag van het jaar vrijuit genieten van het terras en de siertuin, ze ontbijten er bij wijze van spreken in de buitenlucht en vertoeven er bijna middenin het groen. En dat was precies wat ze voor ogen hadden toen ze voor een ‘veranda’ kozen.

Realisatie: Miniflat

Tekst: Carina Rooselaers

Foto’s: Miniflat

miniflat, tongerlo, veranda, open leefruimte, glasramen, pergola, keuken
miniflat, tongerlo, veranda, open leefruimte, glasramen, pergola, keuken
miniflat, tongerlo, veranda, open leefruimte, glasramen, pergola, keuken