Gezinsvriendelijk wooncomfort

Viva Veranda was te gast bij Elisa en Bjorn, een gezin met jonge kinderen, dat hun woondroom gerealiseerd heeft via een ingrijpend renovatieproject waarin verandabouw een sleutelrol kreeg toebedeeld.

De villa werd bedacht met een nieuw rieten dak en de ruimte onder het dak biedt na herschikking twee bijkomende kamers voor het jonge volkje.

Zoals zoveel jonge gezinnen droomden Elisa en Bjorn van een woning aan de stadsrand met ruime tuin waarin hun oogappels Jeff en Ella in alle veiligheid naar hartenlust kunnen ravotten. Oudere stellen waarvan de kinderen het ouderlijk nest hebben verlaten, kiezen er steeds vaker voor om te verkassen naar een comfortabel appartement in de stad, met een rijk cultureel aanbod binnen bereik. Met een scherpe speurneus, wat geduld en een portie geluk, vinden beide bewegingen elkaar.

Zo verging het in elk geval dit gezin dat een villa met een ruime tuin wist op de kop te tikken tegen een aantrekkelijke prijs. “Een schitterende locatie, een woning met veel potentieel en een prachtig volgroeide tuin met oud groen,” klinkt de positieve balans bij de Elisa en Bjorn. “De woning zelf was jarenlang onaangeroerd gebleven en had nood aan een ingrijpende renovatie, maar dat liet toe ze flink in de toekomst te projecteren en er een heel persoonlijke toets aan te geven.”

Het komt er dan op aan door de bestaande situatie te kijken en een eigen project te laten ontkiemen, bijgestaan door een ervaren architect. In dit geval werd gekozen voor strippen tot op het bot en een jaar doorbijten voor een volledige heropbouw volgens de regels van de huidige bouwkunst, met focus op isolatie en energieprestatie. “Wie dat goed aanpakt en zich grondig informeert, kan ook vandaag nog aantrekkelijke premies opstrijken,” tipt de bouwheer.

De villa werd bedacht met een nieuw rieten dak en de ruimte onder het dak biedt na herschikking twee bijkomende kamers voor het jonge volkje.

“De tuinkamer bewijst zich dagelijks als middelpunt van het woongebeuren.”

Functionaliteit in de toekomst geprojecteerd

Een belangrijk onderdeel van het renovatieplan vormde de integratie van een 7 x 12 m grote tuinkamer. De architect bepaalde de optimale zichtlijnen vanuit de woning naar de tuin, waardoor alle ruimten van aan de inkom tot de achtergevel perfect zijn uitgelijnd, een belangrijke bijdrage tot het gevoel van rust en harmonie in het interieur.

De tuinkamer is gecompartimenteerd in drie zones: de helft van de oppervlakte wordt ingenomen door de moderne keuken met eetkamergedeelte, een kwart dient als waskamer en het resterende kwart is het domein van Jeff en Ella. “Momenteel is het een echte speelkamer voor de kids, maar dat kan binnen enkele jaren moeiteloos omgevormd worden tot studeerruimte en misschien richt ik er nog later wel mijn eigen thuiskantoor in,” schetst Bjorn.

Vanuit de keuken geniet men een prachtig panoramisch zicht op de tuin, in de hand gewerkt door het gebruik van de profielloze hoeken, wat ook handig is om de spelende  kinderen in de gaten te houden.

Knipoog

“De tuinkamer bewijst zich dagelijks als middelpunt van het woongebeuren,” merkt Elisa op. De aluminiumconstructie met uitgesproken grote glasvlakken en verhoudingsgewijze dunne profielen is voorzien van schuifraamdeuren. De ontwerpers tekenden de vaste delen iets slanker dan de bewegende elementen, wat resulteert in een geslaagde ritmiek voor het uitzicht en tevens een ‘wegwijzerfunctie’ naar de open delen invoert. De jongste bewoners zijn er erg happy mee.

De constructie van de tuinkamer werd in gecomprimeerde vorm als erker herhaald in het rieten dak. De architect bedacht een speelse integratie, precies aan de rand van de dakkap en gedeeltelijk boven de grote tuinkamer. Op de eerste verdieping van de villa zorgt deze ingreep voor een verrassende lichtinval en uitkijk over de tuin en aanpalend groen. Heerlijk ontwaken en baden in het groen!

Met dank aan Aldera: www.aldera.be

aldera, moderne woning, keukenextensie, veranda, pergola, glaspartij, verandabouw
aldera, moderne woning, keukenextensie, veranda, pergola, glaspartij

“Vanuit de keuken geniet men van een prachtig panoramisch zicht op de tuin, in de hand gewerkt door het effect van de profielloze hoeken.”

aldera, moderne woning, keukenextensie, veranda, pergola, glaspartij