Eyecatcher langs de Schelde

Taverne De Drie Goten in Hamme kreeg vaak vragen voor trouw- en familiefeesten, communies enz. En die moesten ze weigeren omdat ze er de ruimte niet voor hadden… tot ze beslisten aan de parking een ruime veranda te bouwen en het restaurant daarmee ineens 140m² groter te maken.

De veranda paalt aan de parking, waardoor hij een soort eyecatcher geworden is voor passanten. En dat is goed meegenomen want de taverne ligt aan een drukke fietsroute langs de Schelde.
Aan de andere zijde geeft de veranda via een dubbele deur uit op het buitenterras.

Omdat het restaurant zich op de eerste verdieping bevindt en er oorspronkelijk een trap vanop de parking naar het restaurant leidde, moest deze trap overdekt worden en mee opgenomen in de nieuwe veranda. De trap schiet bovendien door naar het dakterrras op de tweede verdieping. “Dat was vooral op thermisch vlak een uitdaging,” geeft Bert Dierick van Aldera toe. “Maar elk project dat we realiseren, is maatwerk, dus dat was hier niet anders.”

De profielen zijn van aluminium terwijl de koepel van hout is, met drievoudig semitransparant glas dat een U-waarde heeft van 0,5.

De ruime koepel zorgt in heel de ruimte voor overvloedig zonlicht. Per vierkante meter laat een lichtstraat maar liefst vier keer zoveel licht binnen als een wandraam van dezelfde oppervlakte. Het licht verspreidt zich bovendien diffuus en is dus de ideale verlichting in een ruimte als deze. Horecazaken die willen uitbreiden, kiezen steeds vaker voor een veranda, omdat het altijd aangename ruimtes zijn met een leuk uitzicht en aangenaam daglicht.

Omdat de zaal snel moet worden opgewarmd of afgekoeld, is er in het platte dak een warmtepomp voorzien met verschillende units. Aan het plafond zijn akoestische panelen voorzien. Voor de vloer koos men voor keramische tegels met parketlook. Die combineren het gezellige uitzicht van parket met de slijtvastheid en krasbestendigheid van tegels. Ideaal in de horeca dus.

Realisatie: Aldera

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK

www.driegoten.be

aldera, veranda, restaurant, schelde, drie goten, taverne, hamme
aldera, veranda, restaurant, schelde, drie goten, taverne, hamme