En toen was er licht!

De eigenaars wilden hun huis renoveren en de achtergevel, die op het noorden uitgeeft, openmaken om meer licht te hebben op het gelijkvloers. De uitbouw, waar een prachtige woonkeuken in gevestigd is, werd goed uitgekiend en past perfect in het geheel.

Uitbouw en pergola

Céline en Antoine overwogen eerst een veranda parallel aan de gevel, maar hun architect stelde hen een constructie voor haaks op de façade die over vijf meter, of de breedte van de uitbouw, werd opengebroken. Zo werd niet alleen een oppervlakte van meer dan 30 m2 gewonnen, de keuken baadt nu ook vanaf het begin van de namiddag in het zonlicht. Bovendien werd de uitbouw 4 meter verlengd met een pergola van 20 m2 die prachtig werd afgewerkt met cederhouten planchetten. Aan de tuinkant werd de afwerking uitgevoerd met dezelfde baksteen als de gevel. De uitbouw is een onderdeel geworden van het geheel.

De Monorail-profielen zijn uitgevoerd in gestructureerd zwart, dat duurzamer is dan matte lak. Ze zijn zeer slank uitgevoerd.

Plat dak en koepel

Het koppel, dat wilde gaan voor een strak design, was enthousiast over het sobere ontwerp van Pauwels en de kwaliteit van de ramen. De Monorail-profielen zijn uitgevoerd in gestructureerd zwart RAL 9005, dat duurzamer is dan matte lak. Ze zijn zeer slank en hebben geen onderhoud nodig. Ze glijden soepel over de opening van 3 meter aan de terraskant en 1,5 meter aan de pergolazijde. Ondanks hun dunne formaat kan je er op bijna onzichtbare manier zonweringen aan bevestigen, wat goed van pas komt bij warm weer. In het perfect geïsoleerde platte dak zit een platte koepel in zonwerend glas, die met zijn 6 m2 bijzonder groot is. De uitbouw baadt dan ook in het licht.

Performante airco

Céline en Antoine hebben het niet zo voor de winterkou. Daarom hebben ze twee radiatoren laten installeren, die aangesloten zijn op de centrale verwarming. Het is nog niet zeker of ze die nodig zullen hebben, want het door Pauwels aangeraden warm/koud aircosysteem met blazer en lucht/lucht warmtepomp blijkt heel performant. De ruimte warmt op in amper twee tot drie minuten tijd, zonder dat heel het huis moet verwarmd worden. De installatie, die werd ingewerkt in het plafond, is bijzonder stil en haast onzichtbaar. Het koppel is dan ook heel blij met deze fraaie en comfortabele uitbouw van hun woning.

Realisatie: Pauwels Veranda’s

Datum en duur van de werken: november 2016, 6 weken

Architect : www.architectur-l.be

Foto’s: Pauwels Veranda’s

Budget: rond de 100.000 euro, zonder keuken en afwerking

pauwels veranda's, veranda, pergola
pauwels veranda's, veranda, pergola
pauwels veranda's, veranda, pergola

Het warm/koud aircosysteem met blazer en lucht/lucht warmtepomp blijkt heel performant.