Een uitdagend project

Deze veranda in Koekelare is om veel redenen een heel bijzondere realisatie van Alu Werbrouck. Ten eerste is er de omvang. Met zijn 80 m² in L-vorm is deze veranda uitzonderlijk groot. Ten tweede is er de plaatsing. De veranda werd niet bij de woning aangebouwd, maar bij de garage.

“De bouwheer wil zich met deze veranda distantiëren van de woning. Omdat die in eerste instantie naar de straatkant georiënteerd is, hebben de bewoners weinig privacy”, zegt Koen Donck, zaakvoerder van Alu Werbrouck. “De klant wou weg van de woning kunnen herbronnen, vandaar de keuze om de veranda aan de garage te bouwen, achterin de tuin.” Letterlijk een vlucht naar de achtertuin dus.

“Mensen hebben gewoonlijk toch eerder de neiging om hun veranda te laten aansluiten op de functionele delen van de woning: de leefruimte of de keuken. Hier werd gekozen voor een volwaardige leefruimte, maar met een compleet andere insteek. Je kan het gerust zien als een soort poolhouse in de tuin, maar dan zonder zwembad.” Omdat voor de bewoners de “buitenbeleving” centraal moest blijven staan, kozen ze voor de vloer ook terrastegels. Ze wilden een ontspanningsruimte in dezelfde stijl van de woning, maar met een andere beleving. Voor hen maken die tegels daar een essentieel deel van uit. Het gaat hier om een volledig nieuwbouwproject, waarbij Alu Werbrouck ook instond voor het schrijnwerk van de woning zelf. De ideale manier om de eenheid van stijl te garanderen en ervoor te zorgen dat woning en veranda perfect op elkaar aansluiten. “De eindklant wist van bij het begin heel goed wat hij wou. Met het plan van de architect is hij naar ons gekomen. Op dat plan was de veranda al getekend, maar wij hebben de finetuning gedaan zodat de veranda ook correct op het plan stond. Wij hebben dan, als rechterhand van de architect als het ware, ook de verdere coördinatie van de werken op ons genomen, om ervoor te zorgen dat alles correct geplaatst werd. Ondanks de complexiteit van de veranda is dit project dan ook heel vlot verlopen”, aldus Donck.

Stalen skelet

Die complexiteit slaat vooral op de afmetingen van de veranda. Een glazen dak op een constructie van dergelijke omvang, tast te grenzen van de draagkracht af en heeft technische consequenties. Het gewicht van de dakconstructie neemt enorme proporties aan. Terwijl we voor de profielen met aluminium in staallook werkten, hebben we voor de draagkracht van de constructie een stalen draagstructuur moeten voorzien. Daartussen liggen aluminium liggers, maar je kan die uiterlijk niet van elkaar onderscheiden, omdat beide dezelfde afmetingen hebben en in zwart gelakt zijn (RAL 9005 coatex). Het dak is geconstrueerd als een waaier rond de woning. De nok heeft een royale hoogte van 2,88 m en de goot is volledig in aluminium en voorzien van een dubbel sierprofiel. Op de verticale ramen is een kruisverdeling voorzien met steellookprofielen die op het glas gekleefd zijn en met Weense kleinhouten in het glas.

Met Solitherm Super Solar 29/18 is voor een heel performante dakbeglazing gekozen. En dat is gezien het dakoppervlak geen overbodige luxe.
Ze weert een groot deel van de warmte. Omdat ook voor de verticale wanden hoog rendementsbeglazing Solitherm Super Eco (met een isolatiewaarde van 1,0 W/m²K) gekozen werd en de veranda naar het Oosten is gericht, is er geen extra zonnewering of airco voorzien.

“Met een dergelijke complexe constructie zitten we duidelijk in een technische nichemarkt. Er zijn verandabouwers die voor een veranda als deze met zichtbare poutrels en dwarsbalken zouden werken, maar dat willen wij niet. We willen dat onze veranda’s esthetisch perfect zijn en daarom wilden we dat de constructie minimaal zichtbaar zou zijn en zou opgaan in het geheel van de profielen. Dat heeft technische implicaties en vergt veel planningswerk vooraf, maar daardoor is het ook een heel leuk project geworden”, aldus Donck.

Realisatie: Werbrouck

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: Werbrouck

Werbrouck veranda's, veranda, werbrouck
Werbrouck veranda's, veranda, werbrouck