Een uitbouw voor het hele jaar

De veranda van de familie Cools (Ingelmunster) is een goed voorbeeld van een creatieve samenwerking tussen eigenaar en bouwfirma. Het begint met een eenvoudige behoefte: het terras achter het huis heeft een overkapping nodig, met afscherming tegen de wind.

Maar alhoewel die zou beschermen tegen wind en regen, bood zo’n overkapping geen warmte. De firma Werbrouck (Izegem) suggereerde daarom een dubbel ontwerp: een veranda van 4,5 meter met daarnaast een overkapping van nog eens 6 meter.

Daarbij kwam de interesse van meneer en mevrouw Cools voor een bepaald stijlelement. Nele Cools: “We hadden op Batibouw een type lamellen gezien dat ons heel erg beviel, en met name de versie van Renson. Ze laten toe om echt te spelen met de lichtinval en hoe veel zon je laat binnenvallen. We zijn op zoek gegaan naar verdelers van dat merk en hebben op verschillende sites bekeken wat die verdelers zoal deden met het product. De realisaties van Werbrouck bevielen ons het meest.”

De lamellen zijn minder geschikt voor de veranda-helft van de aanbouw (wegens het gevaar op warmteverlies), dus kreeg die helft een gesloten dak met lichtstraat van Skylux. In het verlengde daarvan kwam een terras, met overkapping én de Algarve-lamellen. Ze lopen parallel met de gevel, zodat de lichtinval naar het huis het beste en het mooiste geregeld kan worden.

Nele Cools: “De mensen van Werbrouck hebben echt goed meegedacht. Zo zaten we met het probleem dat de lamellen, gelegd in de richting die wij het mooiste vonden, het terras niet volledig konden overdekken. Ze hebben dan speciaal een houten boord in cederhout ontworpen voor het aluminium lamellendeel. Dat was niet alleen een praktische oplossing; dat warme hout combineert heel mooi met het aluminium.”

In de open ruimte zijn windvaste schermen verwerkt om de wind te breken en de overkapping nuttig te kunnen gebruiken. Het ontwerp maakt het mogelijk om van elk type zon te genieten: de eerste aarzelende zonnestralen van het jaar kun je meepikken in de veranda-helft, voorzien van dubbel glas, terwijl je de warmste dagen beleeft op de afgeschermde overkapte helft, zonder het zicht op het landschap te verliezen.

In de veranda is voor LED-lines als binnenverlichting gekozen, en die komen terug in het lamellendak. Het geheel is een duo-creatie die elke dag van het jaar het zonlicht naar binnen zuigt.

Realisatie: Werbrouck veranda’s
Tekst: Mark Cloostermans
Foto’s: Werbrouck veranda’s