Een nieuwe woonruimte, voor een nieuwe levensfase

“Verwachtingen? Wij hadden veel meer dan verwachtingen,” lacht Antoine Cools. “We hadden een droom,” bevestigt zijn vrouw, Corine. Het gepensioneerde echtpaar uit Bazel wou een mooie nieuwe ruimte, om tijd in door te brengen met de kinderen en de kleinkinderen. Idealiter een multifunctionele ruimte, die overliep in de tuin en ook de rest van het jaar overvloedig licht binnenliet. Een leefveranda, dus: een creatie met de voordelen op het vlak van vrijheid en ruimte van de klassieke veranda, gecombineerd met het wooncomfort van een moderne woning.

Licht en stijl

Om die “droomruimte” te creëren, namen ze Veranclassic onder de arm. Dit bedrijf gebruikt aluminiumprofielen van de allerlaatste generatie met een ijzersterke isolatiewaarde. De klant kiest zijn/haar favoriete RAL-kleur, zodat de veranda aansluit bij de architectuur van het huis en de persoonlijke smaak. In dit geval werd gekozen voor RAL5008.Na een gesprek met meneer en mevrouw Cools werd een ruimte geschetst met als voornaamste kenmerken: licht en stijl. De lichtstraat werd uitgevoerd in Victoriaanse stijl en ging vergezeld van decoratieve steunpilaren. “Ik was er direct weg van,” zegt mevrouw Cools. Aan de oversteek heeft de veranda een onderdak van prachtig goudbruin kernhout (Afrormosia genaamd), voorzien van zachte LEDs.

Algemene wensen, concrete raad

In de voorbereidende gesprekken werd nog een ander punt aangeraakt: de veranda moest vooral warm genoeg zijn. Al het glas is daarom dubbel gelaagd. Het isolatievermogen van de veranda is uitzonderlijk en benadert de performantie van een passiefhuis.

Ook gebruikscomfort was een aandachtspuntje. Het is op dit punt dat een expert het verschil kan maken, met zijn kennis van nieuwe toepassingen. Zo ontdekten de Coolsen de voordelen van een meerpuntsluiting. De schuifdeuren van de veranda zijn (voor het gemak en de veiligheid) voorzien van dit type slot, dat toestaat de deur op meerdere punten tegelijk af te sluiten, met maar één beweging. Handig! Eenmaal de stijl- en praktische keuzes gemaakt, ging het allemaal vlotjes.

Veranclassic gebruikt ultramoderne aluminiumprofielen met een ijzersterke isolatiewaarde.

De tuin in

Zoals veel aluminiumveranda’s wordt deze gekenmerkt door haar luchtigheid, zowel wat betreft de interieur- als de buitenafwerking. Dat maakt haar bijzonder stijlvol en modern. “We waren heel blij met het originele van het ontwerp en hoe goed de mensen van Veranclassic erin geslaagd waren om aan te sluiten bij de meubels en interieurkeuzes die we al hadden,” aldus mevrouw Cools, “en we hebben gemerkt hoe goed het aansluit bij onze manier van leven.”

Ze konden zich ook vinden in de opvatting van de ontwerpers dat een leefveranda niet alleen een verruiming van je woonst is, maar ook een opwaardering van de tuin. Het huis wordt groter, van de tuin wordt intensiever genoten, door alle generaties in het huis. “Ik werk al eens graag in de tuin, maar ik ben ook weer geen expert,” bekent meneer Cools, “en ik merk dat ik veel gemotiveerder ben als ik het resultaat later van binnen kan bewonderen.” (lacht)

Realisatie: Veranclassic
Tekst: Mark Cloostermans
Foto’s: Veranclassic

Offerte aanvragen bij Veranclassic