Een minimalistisch ontwerp voor een maximaal comfort

Wie in het hart van de Vlaamse Ardennen gaat wonen, wil natuurlijk maximaal genieten van het prachtig glooiende landschap. Geen betere manier om dat te doen dan met een veranda met grote glaspartijen die een onbelemmerd zicht bieden op de prachtige natuur. Na enkele gesprekken met verschillende verandabouwers was het voor de familie Pauwels snel duidelijk bij wie ze daarvoor langs moesten gaan: Pauwels Veranda’s mocht aan de slag met hun woonproject.

Ultramodern design

“We hebben voor een veranda gekozen omdat het gezelliger is. Je kan meteen volop van de buitenwereld en de natuur genieten,” zegt Chris Pauwels. Het gekozen ontwerp Minimal Line is strak en zoals de naam laat vermoeden, minimalistisch. Op een heel eigen manier zorgt het grote contrast tussen een strakke, moderne look binnen en een serene, landelijke sfeer buiten voor de perfecte harmonie.

Pauwels Veranda’s stond hier in voor het verlijmde hoekraam in de living en het hoge schuifraam aan de eettafel, deze bieden een wijds zicht op de omgeving. Vanuit de eetkamer is er een kleine overloop naar de slaapkamer die via een tweede overloop naar de wellnessruimte leidt waar een sauna en hammam zijn ondergebracht. Het verweerde hout is barnwood. Letterlijk oud hout, van meer dan vijftig jaar, van schuren die worden afgebroken. Het heeft een mooi, grijzig patina en het heeft zijn degelijkheid al lang bewezen, gelet op de leeftijd. Bovendien is het bijzonder duurzaam, want het komt tot stand door upcycling. Het contrast met de erg strakke Orama-profielen kon haast niet groter zijn. En toch heeft het geheel een ultramoderne look.

Vanuit dat hele ‘complex’ kijk je uit op een prachtig terras, een infinitypool en een mooie bloemenbak in Cortenstaal. “Als de klant dat wil, bieden wij het totaalproject aan. We werken samen met de geschikte partners om het hele project te realiseren naar wens van de klant,” zegt Veerle De Smet van Pauwels Veranda’s.

Minimalistische stijl, maximale ramen

De grote glaspartijen in de veranda creëren een enorm gevoel van ruimte en brengen de natuur als het ware naar binnen. Met de zeer fijne strakke aluminiumprofielen – maritiem lakwerk, ideaal in een vochtige omgeving zoals bij een zwembad of een hammam in de kleur techno black, die de veranda opnieuw een moderne uitstraling geeft – is het onmiddellijk duidelijk waarom dit verandatype in het gamma van Pauwels Veranda’s tot de productlijn Minimal Line behoort. Minimal Line is er voor iedereen die een ultramoderne en strakke look wel weet te smaken. Maar minimalisme mag bij deze veranda dan wel het sleutelwoord zijn, hier was ook absoluut oog voor de details en de afwerking.

Het opzet is minimalistisch, strak en eigentijds met zo weinig mogelijk zichtbare profielen. De horizontale stijlen zitten dan ook weggewerkt in de vloer en het plafond dat wat verlaagd is, zodat enkel de verticale zichtbaar zijn. Ook die zijn uiterst slank, waardoor het geheel quasi volledig uit glas lijkt te bestaan. De dragende structuur voor die grote glaspartijen zit in het plafond. Er werd overal dubbelgelaagd beveiligingsglas gebruikt. Een raampartij is omwille van de privacy afgeschermd met aluminium buisjes van ca. 2 cm en dan telkens een uitsparing van 2 cm. Bij het passeren kan je niet binnenkijken, maar de constructie laat wel licht binnen. Ook op de voordeur werd dat gemonteerd, verzonken in de voorgevel, zodat je niet ziet dat het een deur is.

Technische expertise

Met meer dan 50 jaar ervaring in verandatechnologie is Pauwels Veranda’s als geen ander op de hoogte van de laatste trends en technieken. Dat blijkt ook hier bij dit project waarbij gebruik werd gemaakt van E-CO-profielen en Orama Minimal Frames. Zoals alle veranda’s van Pauwels Veranda’s wordt ook deze veranda gekenmerkt door zijn minimalistische profielen. Met Orama heeft het minimalisme en de technische expertise van Pauwels Veranda’s zijn hoogtepunt bereikt. Zo kan het aanzicht van de profielen tot amper 2 cm gereduceerd worden, terwijl profielen gewoonlijk 6 tot 8 cm breed zijn. Met dergelijk fijne profielen moet het gewicht op de constructie minimaal zijn. Het glas geeft stabiliteit aan de constructie en dat vergt stabiliteitsstudies en technische kennis.

Bewust voor aluminium

“Je merkt dat Pauwels Veranda’s technisch heel sterk is,” bevestigt Chris. “Ze zijn heel eigentijds en maken bovendien uitsluitend gebruik van aluminium als materiaal. Dat was absoluut een vereiste voor ons, omdat aluminium veel onderhoudsvriendelijker is dan pakweg hout.” Naast onderhoudsvriendelijk is aluminium bovendien ook duurzaam, elegant én ecologisch. Ook op deze manier wordt naar de toekomst gekeken. Aluminium kan oneindig gerecycleerd worden zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inboeten.

De familie Pauwels is heel erg tevreden met het resultaat en de werkwijze van Pauwels Veranda’s: “Je merkt de deskundigheid van Pauwels Veranda’s in de manier waarop de veranda geplaatst werd en in hun leveringstermijn. Ze voldoen aan alle hedendaagse normen zoals isolatie en ze wijken niet af van hun vooropgestelde prijsofferte. Toch ook niet onbelangrijk wanneer je in je woning investeert.”

Volgens de eigenaar is de veranda ook helemaal perfect geïntegreerd in het interieur.

Realisatie: Pauwels
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: www.photology.be

Offerte aanvragen bij Pauwels Veranda’s