Eén met de woning

Het gezin uit Putte dat deze veranda liet bouwen wou een grotere keuken met meer zicht op de mooi aangelegde tuin én vooral een ruimere en comfortabele eetkamer. Door weloverwogen keuzes te maken sluit de veranda perfect aan bij de woning en is ze er een geïntegreerd deel van.

Met een oppervlakte van 5 x 3,5 m is deze uitbouw eigenlijk helemaal niet zo groot, maar die 17,5 m² zijn ruim voldoende om de verwachtingen van het gezin in te lossen. “3,5 m is een ideale maat voor een ruimte waarin gegeten wordt,” licht Bert Dierick van Aldera toe. “Met 3,5 m kan je gemakkelijk een tafel met stoelen plaatsen. Zelfs wanneer een stoel naar achteren wordt geschoven, kan je op die breedte nog altijd gemakkelijk rond de tafel heen wandelen.”

De constructie is geplaatst op een gemetst muurtje. “Klanten kiezen vaak voor zo’n muurtje om een grotere eenheid met de woning te scheppen,” aldus Bert. Het muurtje geeft vanbinnen effectief het gevoel dat de uitbouw integraal deel uitmaakt van de woning. Dat de vloer van de keuken werd doorgetrokken in de veranda, bevestigt deze eenheid. Onder de tafel werd gekozen voor motieftegels die het landelijke karakter van de uitbouw extra in de verf zetten. Ook de sierpanelen in de borstwering en het kruishout in de lichtstraten beklemtonen dat karakter. Het kruishout is ingewerkt in het glas. Een onderhoudsvriendelijke optie die het een stuk gemakkelijker maakt om de ramen te wassen.

Geraffineerde look

Hoewel de woning in een roodachtige steen is, werd het muurtje van de veranda ook aan de buitenzijde wit geschilderd. “Zelfs als je dezelfde gevelsteen en de zelfde kleur voegen zou vinden als in de gevel, zal die er door het leeftijdsverschil hoe dan ook anders uitzien,” weet Bert, “dan is dit wel een goede oplossing.”

De veranda werd in het bestaande dak ingewerkt, onmiddellijk onder de dakpannen, omdat de gevel uitgerekend in dit deel van de woning, dat al een soort verlaagde uitsprong was, relatief laag was. De fijne, aluminium profielen hebben een landelijke stijl die perfect aansluit bij het uiterlijk van de woning. De hoekprofielen stulpen bovendien wat uit naar buiten toe. Dit geeft hen een nog verfijnder, geraffineerder uitzicht.

Een dubbele deur, met horren, geeft uit op het terras. Windvaste screens in opbouw houden op warme zomerdagen de meeste warmte buiten. Om zoveel mogelijk licht in de woning te trekken is er een lichtstraat voorzien van driedubbel mat glas met een U-waarde van 0,5. Omwille van de look zijn zowel de randen als de draagbalken in de lichtstraat van hout. Aan de buitenzijden zijn ze echter in aluminium afgewerkt.

Realisatie: Aldera

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK

aldera, veranda, woonveranda, leefruimte, lichtingval, pergola, viva veranda
aldera, veranda, woonveranda, leefruimte, lichtingval, pergola, viva veranda
aldera, veranda, woonveranda, leefruimte, lichtingval, pergola, viva veranda
OUT NOWUne nouvelle Viva Veranda

Découvrez le nouveau magazine maintenant dans votre magasin Delhaize ou votre commerce quotidien de journaux.

P.S.: Vous pouvez également nous trouver à Batibouw!

SAVOIR PLUS SUR BATIBOUW
NU IN DE WINKELEen nieuwe Viva Veranda

Ontdek het nieuwe magazine nu in uw Delhaize of dagbladhandel.

P.S.: Je vindt ons ook op Batibouw!

MEER OVER BATIBOUW