Een luxueuze staycation

Aan deze riante villa in Chaumont-Gistoux bouwde Miniflat over de gehele gevelbreedte een combinatie van twee bijzonder ruime veranda’s en een pergola. De combinatie van een veranda en een pergola komt steeds vaker voor, stelt Bert Dierick, zaakvoerder van Miniflat vast. “Je combineert het beste van twee werelden. Wanneer het warm genoeg is, kan je lang van je terras genieten, omdat je door je pergola aangenaam beschut bent tegen wind en eventuele neerslag. Wanneer het frisser wordt heb je in je tuinkamer nog altijd een groot buitengevoel.”

Ook ons Belgisch weer is niet vreemd aan de revival van de pergola. “Het weer kan op een paar uur volledig omslaan”, aldus Dierick. “Je kan ’s ochtends bij volle zon je vrienden uitnodigen voor een barbecue en tegen de middag in de regen zitten. Dan is een pergola natuurlijk een ideale oplossing.” Tegenwoordig worden pergola’s ook vaak van windvaste screens voorzien voor een optimale bescherming tegen het weer.

Dierick merkt ook dat mensen met wat spaargeld tegenwoordig graag kiezen voor een vakantie thuis, een zogenaamde staycation. “De zomers worden warmer, mensen die een zwembad hebben, blijven al eens bewust een paar zomers thuis met het idee dat ze het geld dat ze uitsparen, kunnen gebruiken om hun huis te renoveren.”

Strak-minimalistisch

De familie Cumps-Struyf had voorheen al een aanbouw aan de keuken, maar die was te klein en het zicht op de tuin was vanuit de woning te beperkt. Ze grepen de plaatsing van een nieuwe keuken dan ook aan om heel de achterzijde van de woning te vernieuwen en de tuin meer naar binnen te halen. “We zijn aan de keukenzijde begonnen, we hebben ook de bestaande speelruimte voor de kinderen uitgebreid en toen kwam de pergola in zicht. Waren we daar gestopt, dan zou het geheel wat onevenwichtig geweest zijn, dus hebben we de lijn doorgetrokken en zijn we ook aan de andere kant van de pergola een veranda gaan bijbouwen. Daar heeft de papa nu zijn snookerruimte”, zegt Dierick. Nu is er een strakke achtergevel en door met grote openingen te werken tussen tuinkamers en woning, heeft het zwaartepunt van de woning zich volledig verplaatst naar de tuinkant.

Achter de tuin ligt een weidse vallei waar het hard kan waaien. Omdat het een heel grote glazen constructie is, die heel wat winddruk moet verdragen, werd alles heel zorgvuldig uitgerekend. Er werd met structurele beglazing gewerkt. Stalen palen en afstandhouders zorgen voor extra stabiliteit en houden het glas tegen wanneer het zou willen buigen onder hoge winddruk. “Vandaag zijn er meer en meer mensen die een tuinkamer volledig in glas willen, waarbij je bijna geen profielen meer ziet, maar daar zijn limieten aan. Het is schipperen tussen esthetiek en technische haalbaarheid. Maar we vinden dat net leuk omdat we graag werken aan nieuwe ontwikkelingen en graag innoveren”, zegt Dierick.

Om het geheel strak te houden is ook de dakrand heel minimalistisch. Zo’n slanke dakrand maakt het wel onmogelijk met opbouwscreens te werken. Daarom zit zonnewering hier vanbinnen. Deze houdt enkel het licht tegen en niet de warmte –met superisolerend glas en een goede klimaatregeling is dat ook niet nodig – maar ze zorgt natuurlijk wel voor de nodige privacy.

Realisatie: Miniflat
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: INK Antwerp