Een lichtrijke veranda als volwaardige woonuitbreiding

Veranda’s veranderen. Nieuwe technieken en materialen hebben de mogelijkheden de voorbije decennia sterk uitgebreid. Wie al een oudere veranda heeft, weet hoe fijn een veranda is, maar wil misschien ook wel genieten van nieuwe mogelijkheden en nog aangenamere beleving.

Dat was bij de familie Van Hamme niet anders. Hun huidige veranda voldeed niet langer aan hun verwachtingen. Ze twijfelden tussen een oplapbeurt van de oude veranda of een volledig nieuwe veranda. “Na even te twijfelen, besloten we om de renovatiewerken onmiddellijk groot aan te pakken en onze veranda volledig te vernieuwen. Een investering die ons bovendien de mogelijkheid bood om een grotere keuken in onze veranda te integreren,” vertellen Paul en Gil.

Een ruime keuken met veel lichtinval en een panoramisch uitzicht op de tuin spreekt veel mensen aan. En aangezien een keuken bij uitstek de plaats is waar het hele gezin dagelijks veel tijd doorbrengt, is het dan ook geen wonder dat woonuitbreiding met een echte leefkeuken aan populariteit wint. Het is de ideale manier om bij renovatiewerken ruimte te winnen en meer natuurlijk licht in huis te halen. Maar ook bij nieuwbouwprojecten zien we de open leefkeuken met zicht op de tuin steeds vaker opduiken.

Aangename temperaturen, het hele jaar door

“Een goede isolatie was onze topprioriteit,” gaat Paul verder. Zoals dat vaak het geval is bij oude veranda’s, was ook de isolatie bij die van Paul en Gil niet naar hedendaagse normen. Hoogrendementsglas zoals we dat vandaag kennen, bestond toen gewoonweg niet. “De vorige veranda was een echte koelcel in de winter en een oven in de zomer. Dat wilden we nu absoluut vermijden. Zeker omdat onze woonkamer ook open is en de warmte of koude in de veranda, ook in de woonkamer intrekt.”

Er werd gekozen voor driedubbele beglazing van het type Clear Safe Triple voor de wanden en Sunstop Clear Safe Triple voor de grote lichtstraat. Die staan garant voor een goede isolatie, maximaal comfort én een stevige besparing op de energiefactuur.

Het driedubbele glas zorgt bovendien voor een maximum aan licht en een minimum aan geluidshinder. De plaatsen nabij deuren en ramen worden niet langer als koud ervaren, zoals in de vorige veranda van Paul en Gil.

Ook de gebruikte profielen voor de veranda – Aliplast Max light – en die voor de schuifdeuren – Aliplast Ultraglide – zijn hoogisolerend. Samen met een deels manuele en deels automatische zonnewering met screens en gordijnen blijft de temperatuur in de veranda heel aangenaam, zelfs op de heetste zomerdagen. Desaltniettemin werd ook airco voorzien: een warmtepomp wandmodel Fujitsu van het type A-label, kan zowel warmen als koelen en zorgt voor een verdere temperatuurregeling. Daardoor genieten Paul en Gil nu het hele jaar door van een aangename temperatuur en is het ook in de zomer en de winter heerlijk vertoeven in de veranda.

Natuurlijk buitenlicht

Door het interieur van veranda volledig te integreren met de rest van de woning, werd één geheel gecreëerd en werd de leefruimte gevoelig uitgebreid. Het resultaat is een praktische, ruimere keuken met veel natuurlijk licht dat zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens het koken en eten.

“Veel licht was absoluut een vereiste. Het natuurlijke buitenlicht moest zeker tot diep in onze woonkamer kunnen reiken,” aldus Paul. “Gelukkig werden we hierin goed ondersteund door Veranda’s Janssens. Ook bij de keuze voor de stijl en kleuren van onze nieuwe veranda werden we uitgebreid door hen geïnformeerd. Dankzij enkele goede tips sluit de veranda nu perfect aan bij de rest van onze woning.”

Via kennissen kwamen Paul en Gil bij Veranda’s Janssens terecht. “Mond-tot-mondreclame werkt toch nog altijd het beste,” stelt Paul. “Dankzij onze kennissen wisten we zeker dat we bij Veranda’s Janssens aan het goede adres waren voor een kwaliteitsvolle veranda die aan al onze verwachtingen zou voldoen.”

Renovatie van A tot Z

De onderhoudsvriendelijke aluminium profielen zijn erg duurzaam en maken het geheel heel strak en modern. Er werd gebruikgemaakt van de nieuwste technieken zodat alle wettelijke normen inzake isolatie en ventilatie absoluut konden gewaarborgd worden. Naast het afbreken van de oude veranda en het bouwen van de nieuwe, stond Veranda’s Janssens ook in voor de graaf- en funderingswerken, metselwerken, elektriciteit, vloer- en chapewerken, de doorbraak naar de keuken en de renovatie van de badkamer. De badkamer moest echt een ruimte worden waar je helemaal tot rust kan komen. Het team van Veranda’s Janssens zorgde voor het sanitair, de elektriciteit, de bezetting en tegelwerken in de nieuwe badkamer. Dankzij een planning op maat werd de overlast tijdens de renovatiewerken voor de bewoners tot een minimum beperkt.

Realisatie: Veranda’s Janssens
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: Veranda’s Janssens

“Het natuurlijke buitenlicht moest zeker tot diep in onze woonkamer kunnen reiken.”

Offerte aanvragen bij Veranda’s Janssens