Een heel andere beleving

De familie Monnens in Overpelt had een houten veranda met pergola en carport die zo’n 25 jaar oud was. En zoals dat het geval is met oude veranda’s was het er te warm in de zomer en te koud in de winter. “In de winter stelden we de verwarming in op vorstbeveiliging en werd onze veranda een berghok”, zegt Marc. “We kwamen daar nauwelijks.”

Dus was het tijd voor een nieuwe veranda, vond het echtpaar. Miniflat plaatste een strakke aluminium tuinkamer, die nu het hele jaar door een volwaardige leefruimte is. “De beleving is helemaal anders: nu genieten we heel het jaar van onze tuinkamer, en met de pergola zitten we beschut op ons terras. Voor ons is de pergola een deel van de tuin en de veranda een deel van de woning.”

Dat laatste is te danken aan de grote opening van de leefruimte in de woning naar de tuinkamer. “Tevoren was er een schuifdeur die living en veranda met elkaar verbond”, zegt Marc. “Miniflat raadde ons aan de schuifdeur weg te nemen en de gevel zoveel mogelijk open te werken. “Je gaat je dat niet beklagen”, zeiden ze. En ze hebben gelijk. De veranda is nu perfect geïntegreerd in onze living.”

Via een grote schuifdeur ga je van de veranda naar de pergola, die een planchettenplafond heeft in cederhout dat mooi contrasteert met het zwarte aluminium. Zo combineer je de mooie warme houtlook met het onderhoudsgemak van aluminium. “Aanvankelijk wilden we een constructie in hout. Dat leek ons de evidente keuze, maar misschien hebben we de andere opties niet voldoende overwogen. Het was pas door met de mensen van Miniflat te praten dat we voor aluminium hebben gekozen. Aluminiumprofielen zijn toch een stuk slanker, waardoor het geheel strakker oogt”, aldus Marc.

Complexe constructie

In de aluminium goot, waarvoor speciale holle profielen werden gebruikt, zijn spots en screens voor zonnewering ingebouwd. Samen met de warmtepomp houden de screens de temperatuur in de tuinkamer het hele jaar door bijzonder aangenaam. Onder de pergola zorgt een warmtestraler voor voldoende warmte op frisse avonden. Een lichtstraat in de pergola zorgt ervoor dat er toch nog voldoende daglicht is in de keuken, waar de pergola werd aangebouwd.

Dat was trouwens een complexe opdracht. De kroonlijst van de woning was laag. “Kamerhoogte is 2,60 m en dat proberen ook aan te houden in onze tuinkamers, zodat het ruimtegevoel maximaal is”, zegt Bert Dierick, zaakvoerder van Miniflat. “Het betekende wel dat we de veranda moesten inwerken in het dak om de plafondhoogte aanvaardbaar te houden. Complex, maar bij Miniflat houden we wel van een uitdaging.”

Niets dan lof over Miniflat, bij de familie Monnens. “We zijn heel blij met onze veranda en pergola. We krijgen ook heel veel complimenten van mensen die op bezoek komen. Miniflat is misschien niet de goedkoopste verandaconstructeur, maar je ziet dat je kwaliteit krijgt. We hebben ons de investering nog geen moment beklaagd. En voor onze carport, die we binnenkort willen laten bouwen, gaan we ook bij hen langs.”

Realisatie: Miniflat

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK Antwerp