Dubbele toegevoegde waarde met pergola

Een moderne uitbreiding van de woning, in het bijzonder van de keuken, met openheid naar buiten en een moduleerbare buitenbeleving stonden op het bouwprogramma. Werbrouck Veranda’s ontwikkelde een architecturaal bijzonder geslaagd ontwerp dat een gesloten en half open uitbreiding omvat, beiden 20m² groot.

Moderne veranda architectuur

Kenmerkend voor de constructie zijn de robuuste aluminium hoekkolommen. Ze geven het geheel een stevig uitzicht en maken anderzijds dat het gesloten deel van de uitbreiding er zeer verfijnd uitziet. De zwarte kolommen zijn een sterk visueel element in de architectuur maar zijn tevens functioneel, omdat de bewoners een ‘beschut binnengevoel’ wensten, wat hierdoor in de hand wordt gewerkt.

Naadloze aansluiting op de tuin

Het gesloten deel van de woninguitbreiding valt op door het immens glasvlak dat een panoramisch uitzicht biedt over de tuin. Het glasvlak dat aansluit op de pergola loopt ook maximaal door van het vloervlak tot de plafondrand en is precies symmetrisch gedeeld: één helft is vast, de andere helft is als schuifraamdeur uitgewerkt.

Tandem

Werbrouck Veranda’s combineerde maatwerk uit de eigen werkplaats met een pergola uit het gamma van Renson Outdoor. De pergola is voorzien van zonwerende windvaste screens en beweegbare lamellen in het dak, wat een boeiend samenspel oplevert. Zo kan de pergola maximaal gesloten of geopend worden, zodat ze naar keuze beschutting biedt tegen de zon, koude en wind, of juist maximaal de tuin opneemt in de woonbeleving. De binnenzijde van de pergola is afgewerkt met ayous, een kwalitatieve houtsoort die een voordeliger alternatief biedt voor cederhout.

Comfortabele woonbeleving

Grote glasvlakken zijn schitterend voor het uitzicht en de lichtinval, maar kunnen het binnenklimaat nadelig beïnvloeden. Daarom werd gekozen voor hoogisolerend glas en kwam er geen lichtkoepel in het platte dak. In het belang van de huiselijke gezelligheid tijdens de koelere dagen van het jaar en om te sterke opwarming te verhinderen tijdens de warmste dagen, is de gesloten verandaconstructie voorzien van gordijnen.

Realisatie: Werbrouck Veranda’s & Ramen

Foto’s: Werbrouck

Weblinks:

Renson Outdoor