De perfecte mancave

Wat doe je als je al jaren droomt van een zwembad, terwijl je tienerzonen een mancave willen? Juist. Je neemt gewoon beide. De familie Camermans uit Dilbeek bouwde een zwembad en het bijhorende poolhouse werd door de zonen opgeëist als hun eigen plek.

“Mijn man wou al jaren een zwembad op de plek waar we een kleine vijver hadden,” begint Isabel. “Het oorspronkelijke idee was dan ook om een zwembad te bouwen en een poolhouse los van de woning. Tegelijk zochten we naar een ruimte waar onze twee tienerzonen wat privacy hadden, zodat ze samen met hun vrienden niet langer onze woonkamer inpalmden. We dachten eerst de garage te verbouwen, maar toen we het idee hadden het poolhouse op onze woning te laten aansluiten, konden we eigenlijk twee vliegen in een klap slaan. De jongens hadden hun mancave en wij hadden een manier gevonden om hen in huis te houden én daarenboven hadden we ons zwembad met poolhouse.” Dat is uiteraard inclusief Playstation en stijlvolle bar, zoals je mag verwachten in een mancave of poolhouse.

Op zoek naar de perfecte partner

Omdat Patrick Camermans een firma in grondwerken heeft, nam hij de graaf- en grondwerken voor het zwembad en de veranda voor zijn rekening. Ook het terras met de eigentijdse, grote tegels heeft hij als vakman uiteraard zelf aangelegd. Rond het terras ligt kunstgras. Dat leek Patrick en Isabel praktischer en ook hygiënischer zo vlakbij het zwembad. “Oorspronkelijk zou het poolhouse door de zwembadbouwer gebouwd worden,” zegt Isabel. “Maar die samenwerking verliep niet zoals gewenst en dus zijn we op zoek gegaan naar een verandabouwer. Van Pauwels Veranda’s had ik een mooie realisatie gezien in een bloemenwinkel in Ninove, dus zijn we daar langsgegaan.” En het was onmiddellijk beklonken.

De veranda/poolhouse sluit via een gang aan bij de bijkeuken van de woning. De zithoek met bar is ongeveer 20 m2 en achter de bar bevindt zich de technische ruimte voor het zwembad. Vanuit de veranda heb je een fantastisch zicht op zwembad, tuin en de aanpalende weilanden. Aan oostelijke zijde is een muur gebouwd. “Uiteraard vooral omwille van onze privacy, maar ook wel om de wind wat tegen te houden. Door de vele weides rondom ons, kan het hier immers soms hard waaien.” Het zwembad loopt onder de muur door, waardoor het water eindeloos lijkt weg te stromen. Onder de muur kon dan ook het rolluik van het zwembad netjes worden weggeborgen.

Strak contrast

“Het interieur van de veranda hebben we zo strak mogelijk gehouden en daarom is alles er wit.” Het contrasteert perfect met de donkere raamprofielen in RAL-kleur 9005 met structuurafwerking. Normale aluminium profielen zijn glad als je erover wrijft, door de structuurafwerking worden ze ruwer, met kleine bobbeltjes. “Daarnaast bieden we ook profielen met metallicafwerking, die een lichte glinstering hebben,” zegt Veerle De Smet van Pauwels Veranda’s. “Vooral de structuurafwerking wordt vaak gekozen. Omdat dit wat ruwer is, is het beter bestand tegen krassen en iets gemakkelijker in onderhoud.” Hier werd gekozen voor maritiem lakwerk, omdat dat optimaal beschermt tegen vocht. Niet onbelangrijk voor een poolhouse natuurlijk.

De keuze voor een veranda van het eigentijdse type Kreativ Line, met een plat dak (zonder koepel) was dan ook evident. Het plafond binnenin werd met gyproc afgewerkt en er zijn inbouwspots voorzien. De gootboord werd afgewerkt met vlakke aluminium platen in dezelfde kleur van ramen. In de oversteek werden onderaan spots gemonteerd zodat het geheel ’s avonds sfeervol kan worden verlicht. Kreativ Line is heel populair in het gamma van Pauwels Veranda’s. Het is een heel eigentijds, stijlvol verandatype dat gemakkelijk aansluit bij verschillende stijlen van woningen. Deze productlijn biedt mooie, kwalitatief hoogstaande veranda’s en pergola’s voor een heel vriendelijke prijs.

Open gevoel creëren

Het geheel is zuidelijk georiënteerd, maar er is geen airco of zonwering voorzien. “Het kan ’s zomers inderdaad wel warm worden in onze veranda, maar airco of zonwering hebben weinig zin, omdat het dubbele schuifraam vrijwel altijd open staat, omdat we een heel open gevoel willen creëren,” zegt Isabel. Voor het schuifraam werd gewerkt met unieke E-CO-raamprofielen, die ontworpen en geproduceerd worden door Pauwels Veranda’s zelf. Het schuifraam heeft een vlakke dorpel. De andere glaspartijen zijn verlijmd. Door met glas-aan-glas te werken, zijn de profielen minimaal zichtbaar en wordt het ruimtegevoel in de veranda maximaal. “Dat procedé wordt in België niet zo vaak toegepast, omdat het tamelijk complex is. Via ons zusterbedrijf Glassprojects hebben we heel wat technische expertise en knowhow op het vlak van glas, die we kunnen toepassen in de verandabouw,” aldus Nico Flamez, zaakvoerder bij Pauwels Veranda’s.

Pauwels Veranda’s streeft er altijd naar zo weinig mogelijk zichtbare profielen te hebben. In dit geval zijn door de plaatsing van de onderste profielen, de profielen van de vaste ramen niet zichtbaar. Ze verdwijnen als het ware in de vloer, waardoor veranda en terras heel spontaan in elkaar lijken over te lopen en het ruimtegevoel en het buitengevoel maximaal worden. Voor de volledige poolhouse werd tweevoudige hoogrendementsbeglazing, met een isolatiewaarde van 1,0W/m2K gebruikt.

Realisatie: Pauwels veranda’s

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: www.photology.be