We hebben het allemaal heel druk. In tegenstelling tot de generatie van onze ouders werken we met twee en eveneens in tegenstelling tot wat in hun tijd gangbaar was, hebben we vandaag eindeloos veel mogelijkheden om onze vrije tijd – die steeds schaarser wordt – op een boeiende manier in te vullen. We willen het maximale uit onze dag halen door hem op een zo aangenaam mogelijke manier in te plannen, of vol te plannen. Work hard, play hard als het ware.
De opkomst van de keukenveranda
Onze agenda’s zitten dus overvol en als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat het best wel wat jongleertalent vergt om alle balletjes in de lucht te houden en dat ons gezinsleven daar mogelijk wat onder lijdt. We brengen minder tijd met elkaar door. Maar van de tijd die we samen doorbrengen willen we graag quality time maken.
We zien dat het zwaartepunt van het gezinsleven zich daardoor verlegd heeft naar de keuken, die een echte leefkeuken geworden is. Terwijl de ouders koken en hun dag met elkaar delen, maken de kinderen hun huiswerk aan de grote tafel in de leefkeuken, waar ze later ook allen samen eten. Samen eten, samen tot rust komen en tijd nemen om naar elkaars verhalen te luisteren, doen we vandaag de dag in de keuken.
De tuin naar binnen halen
Bert Dierick, zaakvoerder van Miniflat, merkt dat een veranda als leefkeuken een echte sfeerbrenger is in de woning. “We hebben klanten in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het valt toch op dat we in vergelijking met onze buurlanden echt wel grote percelen hebben in België, met dank aan onze bijzondere ruimtelijke ordening. We hebben mooie ruime tuinen en tegelijkertijd wordt het klimaat zachter waardoor enerzijds outdoor living aan populariteit wint en anderzijds de grens tussen binnen en buiten verdwijnt. Mensen willen de tuin als het ware naar binnen trekken en dat is exact wat een tuinkamer doet. Een van de meest prominente plaatsen van bewoning willen mensen op de tuin oriënteren.”
Dierick ziet ook dat er een wissel aan de gang is. Mensen van de oudere generatie voor wie de gezinswoning buiten de stad te groot geworden is, nu de kinderen het huis uit zijn, trekken naar de stad. Ze gaan dicht bij alle winkels en voorzieningen wonen, genieten nog volop van het bruisende stadsleven én ze hebben geen grote tuin meer om te onderhouden. Jonge gezinnen daarentegen willen hun kinderen graag een ruime woning en tuin bieden, maar dat is in de stad voor velen onbetaalbaar geworden. Mensen van de jongere generatie gaan wonen in de woningen van de generatie van hun ouders, maar ze vinden een grondige renovatie noodzakelijk, meestal gefaseerd.
We zien dat het plaatsen van een leefkeuken, onlosmakelijk verbonden is met de renovatie van oudere woningen. Het maakt de keuken, die in woningen van een paar decennia oud normaliter redelijk klein is, een stuk groter en het trekt veel zonlicht naar binnen.
Het belang van natuurlijk licht
Natuurlijk licht heeft een immense impact op ons lichaam. Zo werkt zonlicht de laatste resten melatonine weg – het slaaphormoon dat ons loom maakt, maar ook ochtendhumeur veroorzaakt. Daglicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukhormoon genoemd. Hoe meer licht, hoe gelukkiger we ons voelen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt ook dat het eerste ochtendlicht cruciaal is voor ons dag-nachtritme. We worden niet alleen wakker als de aangenamere versie van onszelf, blijkt dat mensen die een paar uur ochtendlicht meepikten ’s avonds ook makkelijker de slaap vatten. Tot slot heeft ander onderzoek ook aangetoond dat natuurlijk licht – we kunnen onze hersenen blijkbaar niet bedotten met overvloedig kunstlicht – de concentratie bevordert.
Kortom de leefkeuken is goed voor ons humeur en ons geluksgevoel, goed voor onze slaap en de ideale plek om ongestoord door te werken op je thuiswerkdag.
All seasons
Logisch dat de leefkeuken een aangename plek wordt, waar elk gezinslid het liefste vertoeft. En dat kan nu het hele jaar door, omdat de materialen en technieken steeds beter worden. “Twintig, dertig jaar geleden was een veranda typisch iets voor de tussenseizoenen. Omdat de materialen lang niet isoleerden zoals ze dat vandaag doen, was het er te koud in de winter en te warm in de zomer. Met de profielen en het superisolerend hoogredementsglas van vandaag, kan je een heel jaar door van je leefveranda genieten”, zegt Dierick. “De klimaatregeling is nu zowel ‘s zomers als ‘s winters veel beter, met screens en een warmtepomp. Die toestellen zijn bovendien enorm zuinig dus de oude scenario’s waar je verwarmingskosten de hoogte in gingen omdat alle warmte langs je veranda ontsnapte, zijn nu echt verleden tijd. De veranda voor de tussenseizoenen bestaat niet meer.”
Nieuw showroommodel
Om alle voordelen van een leefkeuken te kunnen illustreren, installeerde Miniflat een keuken in een van zijn showroomveranda’s in de showroom in Sint-Job in´t Goor. Het is een klassieke constructie met paneeltje onderaan, siermolures, een dubbele deur naar buiten en een Victoriaans dak in verschillende verdiepingen. “Het is een stijlvol, klassiek verandatype dat we vandaag minder vaak plaatsen, omdat de meeste mensen het liever wat strakker hebben, maar het kan nog”, aldus Dierick.
Met een nokhoogte van maar liefst 4,5m schep je een enorm ruimtelijk gevoel. Zo’n hoogte maakt wel dat je de veranda best verwarmt met vloerverwarming. Wanneer je dergelijke hoge ruimte zou verwarmen met de convectiewarmte van radiatoren, kruipt de warmte in de nok van het dak en verlies je niet alleen veel warmte maar ook veel energie. De stralingswarmte van vloerverwarming is dus ideaal voor hoge ruimtes. Om de warmtehuishouding goed te regelen werd de zuidkant van het dak afgewerkt met geïsoleerde sandwichpanelen en gegroefde multiplex, waardoor de meeste warmte wordt buitengehouden.
Voldoende ventileren
In de nok is een verluchtingsrooster voorzien, dat manueel en traploos geopend kan worden. “Dat is niet onbelangrijk, omdat warme lucht stijgt en die ‘s zomers anders in de nok blijft hangen”, verklaart Dierick. “Als je dan een verluchtinsrooster kunt openzetten, kan je warme lucht permanent laten buitengaan en haal je ook voldoende gezonde buitenlucht naar binnen.”
Wanneer je een veranda als leefkeuken gaat inrichten is het sowieso belangrijk dat je voldoende kunt ventileren. Een keuken is namelijk een vochtige ruimte waar je water kookt, de afwas doet, de vaatwasmachine staat te draaien. “Je moet echt wel extra ventilatie voorzien in zo’n leefkeuken”, adviseert Dierick. “Als je dat niet doet, krijg je te vochtige binnenlucht. En die gaat condenseren op de plekken die het koudst zijn, de plekken die het minst goed geïsoleerd zijn. Daarom raden wij altijd aan om in een leefkeuken met veel glas ook verluchtingsroosters te plaatsen in de ramen. Dat is een kleine ingreep, waar je heel veel aan hebt, zonder het te merken.”
Realisatie: Miniflat
Tekst: Bjorn Cocquyt
Foto’s: INK Antwerp