British flair

Deze veranda is het perfecte voorbeeld van de gekende Britse stijl, die hier tot in de kleinste details werd doorgetrokken. Het dakterras op de veranda maakt dit project echt uniek. De veranda geeft extra cachet en karakter aan deze woning in Melsbroek.

Zoals vaak het geval is, wou het gezin een veranda om de leefruimte te vergroten. De achtergevel werd opengebroken en de veranda sluit perfect aan op de living van de woning, die nu baadt in het zonlicht. Zonder de uitsprong heeft deze veranda een royale oppervlakte van 42 m² waarin een extra zit- en eethoek zijn ondergebracht.

Aan de ene zijwand zit een schuifraam, aan de andere een draai-draai-kipraam, terwijl er centraal een dubbele deur zit, die uitgeeft op de mooie tuin. Waar schuiframen eerder eigentijds zijn, past een klassiek dubbele draaideur, natuurlijk perfect bij de stijl van deze veranda. Het hoogrendementsglas is superisolerend, inbraakveilig en heeft een U-waarde van 1,0. Er is geen zonnewering of airco voorzien.

De mogelijkheden van hout

Deze veranda is gebouwd in afzeliahout, tropisch hardhout van duurzaamheidsklasse 1.
Het sterke punt van deze veranda is dat de typisch Britse stijl hier tot in het kleinste detail is doorgetrokken. Zo zijn de hoekpalen bijvoorbeeld uitgewerkt met siermoluren en is de kroonlijst extra gerenuurd. De borstwering heeft ook extra reliëf meegekregen. De bovenlichten met opgelijmd kruishout versterken nog de traditionele Engelse stijl.

“Dat is ook het grote voordeel van hout,” zegt Bert. “Hout vergt wat onderhoud – om de acht jaar een likje verf of olie – maar je kunt het verregaand verfijnen met extra reliëf en groeven en heel gedetailleerd bewerken,” aldus Bert Dierick van Miniflat dat deze veranda – type Wellington in hun gamma – bouwde.

Op het dak van de veranda is een dakterras voorzien dat toegankelijk is vanuit de slaapkamer van de ouders. De balustrade van het dakterras is in staal, om het geheel slank te houden en tegelijk maximale stevigheid en veiligheid te garanderen. “Om het dak voldoende draagkracht te geven zodat het als terras dienst kan doen, werd het verstevigd met extra draagbruggen. Zulke constructies worden uiteraard zorgvuldig berekend door onze ingenieur,” aldus Bert.

Realisatie: MINIFLAT

Tekst: Bjorn Cocquyt

Foto’s: INK

veranda, pergola, viva veranda, british, brits klassiek, britse stijl
veranda, pergola, viva veranda, british, brits klassiek, britse stijl
veranda, pergola, viva veranda, british, brits klassiek, britse stijl